torsdag, februar 08, 2007

MED PÅ EN LYTTER

Som chauffør for unge mennesker har jeg fået min viden om de unges liv og tanker opdateret med jævne mellemrum. Sådan en sen nattetime er grobund for mange dybsindige diskussioner, og de glemmer tit, jeg er med.

Jeg var vant til, at min far altid hentede, hvis vi havde brug for det, vi kunne bare ringe. Sådan har vores børn også haft det, og så er bilen tit blevet fyldt op af børn/unge, som ikke vidste, hvordan de skulle komme hjem, og hvor forældrene tilsyneladende havde den holdning, at det måtte de selv finde ud af.

Det betød til gengæld, at nogle af de ting, der skete blandt børn/unge, og som vores børn ikke syntes, vi skulle belemres med, det vidste jeg alligevel, for der blev altid snakket i bilen, og jeg var rigtig god til at gå i et med tapetet.

Forleden dag var det nu ikke fulde børn/unge, der snakkede i bilen, men et ungt kærestepar, som snakkede om, hvor godt det var at have nogle forældre at komme hjem til bare engang imellem, for de har venner, som har mistet begge forældre eller den ene af forældrene.

De kan meget, de er selvstændige, men de har anerkendt værdien af et bagland, som kender en på godt og ondt.

Lige meget hvor gammel man bliver, så har vore forældre en viden, som ingen andre har, og som de kan dele med os. Og jo ældre vi bliver, jo vigtigere bliver rødderne.

7 kommentarer:

  1. Det er hårdt, når døden tager fra den forkerte ende af.
    Vi begravede i torsdags Mellemstes klassekammerats mor, som fik fred for kræften.
    Det er barske sager med sådan 2 gutter på 16 og 18 år, der bærer deres moder ud.

    Vi skal huske at være fuldtidsforældre mens vi kan. Der er meget hun ikke nåede at give.

    SvarSlet
  2. Kristian har en kammerat som går i 6. - hans far døde for nogle år siden. Tror nok det har sat nogle tanker i gang hos Kristian.

    Det er rigtigt, man hører meget, når man er en hente/bringe forælder .. og jeg undrer mig godtnok også over de forældre, der bare slipper de unge mennesker ud uden tanke for, hvordan de nu kommer hjem. Jeg synes det er rart at have styr på, hvordan de kommer hjem ... så som regel går jeg også i seng med telefonen på natbordet, når der er gå-i-byen-aften.

    Der er heldigvis længere imellem nu, hvor Andreas har råd til at tage en taxa... :-)

    SvarSlet
  3. Har et lidt underligt forhold til det du skriver om sine rødder. Jeg har ingen kontakt haft med mine forældre i nogen år efterhånen og har det rigtig ok med det. Men omvendt kan jeg ikke forestille mig at jeg ikke skulle ha' kontakt med mine børn, men vover at påstå at forholdet mellem os som forældre og vores børn er noget anderledes end det jeg havde til mine forældre...... Så jeg klarer mig ret fint uden forhold til mine "rødder" men har måske fundet/fået noget længere tilbage i mine rødder. Min morfar savner jeg stadig dybt - kan få en hel klump i halsen bare ved at skrive det her....

    Og det med at hente børn - jeg har ikke kørekort, men manden i huset har hentet tit og ofte, og hvor har du bare ret i, at der er rigtig mange unge mennesker, som selv må finde ud af at komme hjem. Kan ikke forstå at man som forældre kan sende sine børn afsted på den måde.....

    SvarSlet
  4. Måske man skulle overveje selv at tage hente-tjansen i stedet for at overlade den til manden....Mænd hører jo ikke altid helt så meget, som vi andre ;-)

    SvarSlet
  5. farmer, det er det vi skal, være til stede i nuet og ikke vente til i morgem eller når vi har ferie eller når .....

    Lizelotte - jeg har også livlinen liggende på sengebordet ;-) vores børn er så stadig afhængig af vores hjælp, da natbussen holder 9 km væk.

    SvarSlet
  6. Jane, jeg er slet ikke i tvivl om at jeres forhold er anderledes, for at bryde med sine forældre kan jo være nødvendigt for at leve. Det er svært for mig at forstå, fordi jeg jo ikke har været i den situation.
    Min holdning til 15 årige,der må gå i byen og drikke, er, at så har man som forældre et vist ansvar, som rækker længere end til at ønske dem en god aften.

    moster tulle- det har faktisk været sjovt at være med på en lytter. Jeg har jo også fundet ud af, at de passer på hinanden. Der er ihvertfald en vis ung mand i Brønderslev, som pludselig blev truet af 6 efterskolepiger, for hvad havde han puttet i venindens drink, nu brækkede hun sig jo ;-)

    SvarSlet
  7. Lene, dine unger har også lidt længere hjem - der er kun 7 km herud fra Fredericia midtby - det svarer jo nærmest til at man bor i Vejgaard og går i byen i Jomfru Ane Gade, sådan afstandsmæssigt. Så en taxa er en overkommelig udgift for en 19-årig med job...

    SvarSlet