onsdag, april 04, 2007

ARBEJDSPROCESSEN

Som sagt byttede vi jo arbejde i formiddags, og jeg var tilbage i kartoffelhuset, hvor jeg har tilbragt mange timer igennem de 11 år, jeg arbejdede med på bedriften.
Mens jeg prøvede at komme ind i rutinen igen, tænkte jeg over, hvad det er vore to børn får med hjemmefra, når de nu begge har valgt at være landbrugsmedhjælper et halvt års tid efter studentereksamen.

Mit job i dag var at sørge for, at de store 1000kg kartoffelsække blev fyldt på den rette måde. Dvs. at de stod lige på pallen, at pallen var nem at flytte og at pallen kunne stå tæt ved andre paller, det er ret så vigtigt, når de skal transporteres videre med lastbil. Derudover skulle jeg gøre nye sække klar, lægge pallen på vægten, hænge sækken op, så landmanden og jeg sammen kunne køre faldtrappen ned i sækken.

Jeg skulle også holde øje med 500kg kasserne, hvor pillekartofler og bagekartofler kommer i efter at være sorteret fra af maskinen. Affaldskassen var det også vigtigt at holde øje med. Ja og så indimellem smuttede jeg op i sorterhuset og hjalp landmanden med at sortere kartoflerne, dvs. tage de grønne og revnede kartofler fra.
Den første sæk stod ikke ordentlig, det kunne jeg se, hældte lidt for meget, så landmanden blev rådført, og heldigvis kunne han give kort og klar besked: du har ikke sat pallen lige på vægten, og du har ikke sørget for, at sækken er sat lige på pallen. Så havde jeg nogle tjekpunkter at gå efter. Hele tiden prøvede jeg på at have sans for detaljen og bevare overblikket, og lidt efter lidt kunne jeg overskue mere og mere.

Vores råd til børnene er, stå ikke stille, prøv at se dig omkring, om der er noget, du selv kan sætte i gang ellers spørg. Der er ikke noget værre end en, der bare står og hænger, når de har gjort det, man har bedt dem om. Det er guld værd med en medarbejder, der tør være selvstændig og samtidig selv har fornemmelsen for, hvornår de skal spørge om råd og hjælp. Det gælder også i mit fag.

Vore børn får en god ballast med sig fra landmanden, han har været glad for at have datteren herhjemme, og han glæder sig til at få sønnen i arbejde fra august.

2 kommentarer:

  1. Dejligt når børnene kan hjælpe til.

    Jeg har lige valgt læggekartoflerne fra i går.
    I sorterer selv. Det er nok der økonomien ligger.
    Jeg kan kun se et DB lidt bedre end hvede, men med langt større risiko og flere mandtimer i perioder, hvor der i forvejen er masser at lave.
    Eller er Danexpo den forkerte partner???

    SvarSlet
  2. Farmer, nu har jeg ikke den landbrugskyndige ved min side, men vi avler spisekartofler(vildmosekartofler) og leverer til en grossist, som leverer videre til detailhandlen. Vi skal købe en vis procentdel læggekartofler hvert år, må altså ikke bare bruge vore egne til al jorden.
    Kartoffelavlen er vores hovedlandbrug, hvis man kan sige det.

    SvarSlet