lørdag, april 21, 2007

MARKARBEJDE


Kornet er sået nu, så i dag er det kun landmanden, der arbejder, og ”mæ sil” som skal i aftenvagt.

Markerne til kartoflerne er ved at blive gjort klar, de bliver pløjet, og næste skridt er harvning og gødskning. Jeg syntes førhen, at de talte i koder, når de snakkede om, ”du tager lige mark 7 på langs og så giver du den en krog bagefter”

En krog? Ja jeg følte mig lidt ligesom kvinden i reklamen for Oddset, som har sine egen billeder af hvad en skovtur i fodbold betyder.

Det hjalp, da jeg stoppede som sygeplejerske og startede med at køre traktor herhjemme. Nu ved jeg, på langs betyder, at man harver lige op og ned ad marken, og det skal være lige, skal jeg hilse og sige, så gødningssprederen kan køre efter sporene. Det var jeg faktisk ret god til, og første gang jeg stod og betragtede en mark 650 x 200 meter, hvor sporene efter harven var snorlige, så var jeg så stolt. Se det var noget ved, her kunne man se med det samme, at arbejdet var vel udført, sådan er det ikke altid med sygepleje, der har man tit følelsen af aldrig at være færdig.

Harve i krog gør man for at få jorden helt findelt. Hvis du forestiller dig en rektangulær mark, så starter man i et hjørne, kører skråt over til den anden side, så man rammer halvvejs ned, så skråt over igen så man rammer hjørnet forneden, drejer rundt og kører tilbage på samme måde. Sådan bliver man ved, indtil hele marken er harvet, og på denne måde bliver jorden harvet to gange. Det kunne jeg også finde ud af, så jeg følte mig vældig god, da markarbejdet var slut.

Landmanden er i fuld sving, først hen til grisene og så lige ind og få en kop formiddagste og så ud igen, dagen skal ikke spildes. Jeg kan godt føle mig doven, jeg sidder her og strikker, drikker te og blogger, så jeg må også til at komme op i omdrejninger.


Snart kan jeg nyde moreltræet, som jeg indtil sidste år troede var et japansk kirsebærtræ, i fuld blomst.



Ha en god lørdag.

9 kommentarer:

  1. Og i lige måde, Lene.

    Her sidder jeg også bare med kaffe, blogs og lørdagshygge, men jeg er heldig, for jeg skal ikke ud af døren senere. Jeg skal vist bare have en hyggelig lørdag krydret med en smule huslige pligter. Lige som jeg elsker lørdage :-)

    Jeg elsker dine beskrivelser af jeres landliv, ligesom jeg elsker dine tanker omkring dit arbejde. Det skal du vide.

    SvarSlet
  2. Tak skal du have Liselotte. Det gode ved at arbejde weekends er at så har jeg jo fri på nogle hverdage, og dem elsker jeg også.

    Jeg kan mærke, at det at sætte tanker på skrift det bevidstgør mig om mit arbejde på en anden måde, og så synes jeg jo det er sjovt :-)

    SvarSlet
  3. Det lyder som dejligt arbejde, sådan at trille rundt med traktoren på en mark :-)

    Min lørdag har budt på tur til Flensborg - vi skulle bytte et par sko, Bodil havde fået købt for små, så vi nuppede lige en shoppetur rundt i gågaden dernede, og sluttede af med en tur hen og købe øl, sodavand, vin mm. til Bodils ... ja, ungdomsfest, endte det med at blive...

    SvarSlet
  4. Min lørdag har nærmest også bare været en osedag. Har gravet lidt i haven, og ellers siddet ude og nydt det gode vejr.

    SvarSlet
  5. Det var da noget af en tur Lizelotte, men godt I fik handlet ind, for selvfølgelig skal I da ha fest. Bodil er en pige, der er værd at fejre.

    Judith, det har det da vist også været vejr til, jeg startede så arbejde kl. 15.

    SvarSlet
  6. Lene, vi har jo kun en times tid til Flensborg, så det er ikke så voldsom en udflugt endda...

    ...men hyggeligt var det - med frokost og det hele :-)

    SvarSlet
  7. nå nej I bor jo længere ned i landet :-) jeg troede alligevel det tog længere tid
    du er da tidligt oppe sådan en søndag morgen

    SvarSlet
  8. Jeg elsker at se de lige linier paa markerne - og ville ogsaa vaeret RET stolt over at kunne sige at jeg lavede dem! Det er skoent at se et veludfoert stykke arbejde, uanset om det er markarbejde, sygepleje eller gulvvask!

    SvarSlet
  9. Det er det det er Tina. Vi havde en gang en ung landbrugselev, som ikke kunne køre lige, så da kornet begyndte at komme op, så det ikke så kønt ud. Landmanden og en forsikringsmand på besøg mente det tangerede hærværk ;-)

    SvarSlet