mandag, juni 04, 2007

TRÆHUSE OG FADEBURE



Anden dag skulle vi til Rjukan og se tungtvandsværket. Her fandt en af modstandsbevægelsens største aktioner sted under 2. verdenskrig. Tyskerne var i færd med at producere tungtvand mhp. fremstilling af atombombe. Tre sabotageforsøg skulle der til, før man fik stoppet tyskerne.


Vi kørte langs søer og elve, der fossede livligt af sted. Gårde bestående af mange små bygninger var overalt, selv oppe på de stejle bjergskråninger. De små bygninger hævet over jorden har jeg en ide om var fadebure i gammel tid, men hvor jeg har det fra, ved jeg ikke. Der var masser af tid til bag på motorcyklen at tænke på, hvor mange af mine gamle pigebøger fra min mors tid af, der egentlig foregik i Norge. Sæterjenten der passede kreaturer oppe på bjergskråningen, pigen der vandrede ned fra gården til bygden for at gå i skole osv.






Træhusene var overalt i smukke farver og nogle med smukke udskæringer. Jeg ville så gerne bo i sådan et, men landmanden gjorde mig opmærksom på vedligeholdelsen, behøvede han det, nu havde jeg jo lige en drøm :-)



Vi kørte op over Gaustatoppen, der var koldt deroppe i 1300 meters højde, men det var en speciel oplevelse at køre langs sneklædte fjelde.



Senere kørte vi langs Tinnsjø og også her havde vi de træklædte fjelde med forskellige nuancer i grønt fra den lysegrønne birk til den mørkegrønne fyr.

9 kommentarer:

  1. Ej hvor skægt. Jeg var i Rjukan med min klasse efter 7. klasse(det må have været i 1977. Vi besteg også Gausta som havde sne på toppen. Vi gjorde det iklædt shorts og t-shirts, det var meget underligt kan jeg huske, vi tænkte.

    SvarSlet
  2. Det kan jeg godt forstå Pollyanna. Der var godt nok koldt på motorcykel.

    SvarSlet
  3. Nu har jeg læst alt det du har skrevet om norgesturen. Dejligt at læse om. Norge er et land med meget forskellig og varieret naturområder. Mit favoritsted er ude på øen hvor min mor bor, det er det rene paradis, og så ikke mindst Dovrefjell:-)

    SvarSlet
  4. Da kjørte dere vel gjennom Notodden også? Der bodde jeg i tre år mens jeg gikk på lærerskolen.

    SvarSlet
  5. Judith , vi har helt sikkert mod på at opleve mere af Norge, for det er jo kun en lille del, vi har set.

    Hege, vi var tæt på Notodden, men kom ikke igennem den :-)

    SvarSlet
  6. Tak for turen og de dejlige billeder. Der er meget smukt i Norge, det er desvaerre et land jeg ikke har besoegt endnu.

    SvarSlet
  7. velbekomme Susan, vi har også lyst til mere :-)

    SvarSlet
  8. Det er lige Norge, som jeg husker det fra vores to ture derop. Den første i omkring 1977.
    Deres gårde minder om gamle dage, men må jo være fuldt funktionsdygtige, samtidig med de er SÅ idylliske. Vi så også mange toetagers ladebygninger med traktorrampe/bro fra vejen over til førstesalen.
    Det er også meget unikt at køre "i sneen", mens det er sommer. Det landskab er lige så vildt, som dalene er "bløde".
    Ja, kort sagt: Norge bliver man vist aldrig færdig med.

    SvarSlet
  9. Conny - de lader var jeg også fascineret af, nåede aldrig at tage et billede af dem

    SvarSlet