fredag, juli 20, 2007

BIBLIOTEKET

Hjemme i mine forældres reol står en samling tykke bøger med fællestitlen Barndommens Land, så vidt jeg da husker korrekt.

Heri findes alverdens fortællinger fra hele verden. En af historierne husker jeg meget tydeligt, jeg kan stadig se billedet, der hørte til. Historien handlede om en dreng, der skulle have sit første lånekort, han var noget benovet over det store bibliotek og stilheden derinde og bibliotekaren, som var en nydelig dame. Han skulle udfylde en formular, men hans hænder var snavsede, så han fik lov til at komme ind bag skranken, ind i bibliotekarens lille rum. Her var der en håndvask, plads til at lave kaffe og bord og stole. Drengen syntes det var et helt fantastisk sted, og jeg, der er store søster til 4 og delte værelse med min lille søster, syntes, at sådan et lille sted helt for sig selv måtte være alle tiders.

Drengen var benovet over sådan at få lov til at låne alverdens bøger med hjem. Og det er jo også en fantastisk ide, sådan at kunne låne kvit og frit. Mit barndoms bibliotek var ikke et stort stateligt bygningsværk, men var et rum på den lokale skole. Her var en af mine yndlingslærere bibliotekar for skolebibliotek og folkebibliotek, som jo var et og samme, som det er mange steder i de små byer.

Jeg fik mange timer til at gå med at støvsuge biblioteket for bøger, jeg ville langt hellere sidde inde i en krog og læse end at være udenfor, så der kunne nemt lånes 40 bøger med hjem på en gang.

Mange af bøgerne husker jeg ikke i dag, men Alfred Hitchcock og de tre detektiver, Puk, Kim og Piger i hvidt serierne blev slugt.

I dag er jeg lige så glad for at komme på biblioteket, desværre er det ikke så tit, det med at læse kommer ofte i ryk.

Sommerferie har altid været ensbetydende med krimier, min far havde altid krimibøger med i sommerhuset. Agatha Christie, Maria Lang og Simenon fik jeg smag for, og så blev alle bøger efterhånden lånt på biblioteket.

Denne sommer er det Henning Mankell serie om Wallander, jeg lige er begyndt på, og det tegner godt, men jeg er desværre ikke den eneste, der vil låne i ferien, så nu låner jeg hos mine børn. Sønnen fik i julegave Christian Mørks De Ti Herskere, den er jeg startet på, han skriver letlæseligt, men den fænger ikke helt endnu. Nogle bøger skal man langt hen i før sammenhængen og meningen med de spredte historier går op for en, så bogen får en chance.

Hvad er din foretrukne sommerlæsning?

15 kommentarer:

  1. Er det ikke merkelig hvor mye mer vi rakk å lese da vi var barn? Vi bar hjem bæreposer fulle og slukte det alt sammen.

    Akkurat nå leser jeg norske Helene Uri sin bok "De beste blant oss", og før det leste jeg "Drageløperen" av Khaled Hosseini. Det går ellers mye i interiørblader og aviser og magasiner.

    SvarSlet
  2. Dejligt indlæg, som jeg nyder at læse og "føle". Stemningen på et bibliotek vil altid være noget særligt. Man føler sig ydmyg og lille sådan et sted.
    Her har vi stadigvæk udlån på nærliggende skole 2 gange om ugen. Men vi kan også tage ind til "byen", hvor det såkaldte hovedbibliotek har til huse i den gamle Arrestbygning.
    Det vil jeg helt bestemt fortælle mere om i min blog en dag :-)

    Min sommerlæsning i år er Sara Blædel og Dan Turélls mord-serie fra Vesterbro, som blev genudgivet for et par år siden i 3 tykke bøger. Samt selvfølgelig Carsten Jensens "Vi, de druknede".

    SvarSlet
  3. Lene hold ved Christian Mørk, det er en fantastisk bog.
    Første del af min ferie læste jeg Erling Jepesen; Frygtelig lykkelig, "Kunsten at græde i kor" og efterfølgeren "med venlig deltagelse". Ganske vist ikke krimier, men dejlige bøger alligvel.
    Nu er det Ida Jessen jeg har har gang, hun skriver godt. Derefter venter Louis de Bernieres "Fugle uden vinger", den skal være min følgesvend, når næste del af ferien melder sig på fredag.
    Det er blandede genre, hvilket passer godt til mit temperament

    SvarSlet
  4. Vi er mange som har et sterkt forhold til biblioteket. Det mest besøkte innlegget jeg har på min blogg er det om biblioteket vårt:

    http://livetleker.wordpress.com/2007/05/21/roseanna-rebecca-og-jenny/

    SvarSlet
  5. Jeg er i gang med at læse så meget jeg nu kan finde af Hans Peder Lunde.
    Han skrev på fynsk og blev anerkendt i sin samtid for det; ja han kom faktisk på finansloven.


    http://www.litteraturpriser.dk/aut/LH.htm#LHansPLunde

    SvarSlet
  6. minder om min barndoms bøger. nu kryber jeg i ly med bla Tolkien, Wilbur Smith, Kirsten holst, Stefen king, der er mange favoritter, bib blir støvsuget. Det er Puk, som har opgivet at makke med sin blog, kunne ikke finde ud af det der ved egen hjælp.

    SvarSlet
  7. Hege- jeg tænkte meget på dit indlæg om biblioteket, men havde ikke tiden til at finde linket. Drageløberen har jeg også tænkt på at læse.

    Johanne - Sara Blædel har jeg også læst, mens Dan Turells bøger er ukendt land.

    Liza - jeg er blevt fanget, så nu læser jeg videre med fuld fart :-) og velkommen her

    SvarSlet
  8. Farmer - jeg har ikke været god til at læse om landbruget i bogform, undtagelsen er Knud Erik Pedersen, men der var jeg også indoktrineret til at læse ham af mine forældre, som gik på seminariet med ham :-)
    Men jeg tror jeg skal prøve, nogle gange bliver man jo positivt overrasket, når man går ud over hvad man plejer at gøre.

    Puk det går da ikke du opgiver, håber nogle kan hjælpe dig, jeg er lidt ustabil lige for tiden, så jeg får ikke læst så mange blogs rundt omkring. Tolkiens Ringenes Herre fik jeg læst inden vi så filmene, men ellers har jeg ikke læst noget af ham.

    SvarSlet
  9. Sommerens absolutte topscorer må blive Stieg Larssons:" Pigen der legede med ilden" nr. 2 i triologien. Der er skræmmende længe til 8/10 hvor nr. 3 udkommer. ØV

    SvarSlet
  10. Hej mette og velkommen her - jeg så lige hurtigt på din blog, at du havde skrevet om bind nr. 2, det må jeg læse. Jeg overvejer at købe bogen, for der er så lang tids ventetid på biblioteket. Første bog slugte jeg, den var grum og spændende.

    SvarSlet
  11. Puk toner frem igen - fra barndommen, hvor jeg fik hele serien, næsten. Bloggen er midlertidig opgivet, hovedet er ikke rigtig til det pt selv om det her er spændende med alle de kontakter, meldinger, respons, der kommer. Jeg har sådan set nok at skrive om, mange ting kommer til at ligne din blog kan jeg se, der er mange fælles træk/interesser.Ting i dagligdagen som er fælles...

    SvarSlet
  12. "Barndomslandet" hedder de otte bind, som har forskellige undertitler som f.eks. "Over sø og land". Jeg har aldrig kunnet nænne at skille mig af med mine.

    Sommerlæsningen i år har indtil videre været Liza Marklund. Nu er hun desværre sluppet op, men jeg finder nok noget andet.

    SvarSlet
  13. Fr.Møller, lige nøjagtig sådan er titlen, også det med de forskellige undertitler. Liza Marklund er også blevet læst her med stor fornøjelse, så nu må vi vente på mere :-) og velkommen her.

    SvarSlet
  14. Lene, jeg har nu lurepasset ret længe - dine skriverier er ofte en fornøjelse.

    Jeg var en tidlig læser, og jeg var fem år, da jeg fik "Barndomslandet" i julegave. Shit, jeg var sur - hvad skulle jeg måske med sådan et "leksikon"!! Nå, men da huset i øvrigt var gået til ro, skulle barnet jo alligvel kigge nærmere. Klokken fire gik min mor ind og slukkede lyset, fordi hun mente, jeg trods alt burde sove :-).

    SvarSlet
  15. fr. møller og det er så argumentet for at man ikke altid skal give barnet hvad barnet ønsker sig :-) Den fornøjelse at kunne fordybe sig i bøgernes verden er en gave til et barn.

    SvarSlet