fredag, august 24, 2007

HØST OG SOL

Mit hjerte hvad vil du mere? Ikke meget lige nu, for der høstes og solen sender sine varme stråler herned, så vi håber på en god lang dag i marken.

En kop te på terrassen med udsyn til masser af høstanemoner og en enkelt rhododendron i blomst får skuldrene til at sænkes, og jeg nyder den fjerne summen af traktor og mejetærsker.


Edderkopperne har travlt overalt inklusive i mit hjem, hvor de er knap så velsete.


I mit fagblad har en af de faste kronikskrivere tænkt over ordet arbejdsglæde, han bryder sig ikke om ordet, synes mere om ordet arbejdstilfredshed. Hans mening er, at glæde bruges om noget større end arbejde, og at man som leder må tilstræbe, at ens medarbejdere har en harmoni mellem arbejde og privatliv. Hvad glæder du dig til, spørger han, og svarer selv, jeg glæder mig, til det bliver fredag, og jeg har weekend.


Jeg glæder mig også over, at jeg har fri i denne weekend, men jeg kan faktisk også se frem til at skulle på arbejde, måske er glæde ikke det rette ord, men hvad skal jeg ellers bruge? Jeg er glad for mit arbejde, men når vækkeuret ringer kl. 5 er glæde ikke det første ord, der kommer frem. Så er det en rutine, en pligt, men når jeg så er på arbejde, så er jeg helt fokuseret på det og glemmer faktisk mit private liv, indtil jeg skal hjem.

Mine kolleger kan gøre en træls dag, en travl dag eller en tung dag til gode dage. En dårlig nattesøvn eller spekulationer på hjemmefront kan derimod godt gøre arbejdsdagen til noget, der skal overstås.


Mit arbejde er ikke hele mit liv, men det er en del af mit liv, det beriger mig, giver mig udfordringer og er med til at forme mig til den, jeg er.

Jeg er glad for mit arbejde, jeg er ikke altid tilfreds med de vilkår patienter og personale bliver budt.

Det kan godt ske, at arbejdsglæde som ord er opfundet af smarte virksomhedsfolk, som vil have medarbejdere, for hvem arbejdet er alt. Men for mig er det et godt ord, for netop forstavelsen arbejds- signalerer, at det er en anden form for glæde end min glæde over at blive mor, min glæde over min familie, min glæde over at der høstes, min glæde over blomsterne på min terrasse.

7 kommentarer:

  1. Jeg måtte smatte litt på ordet, - arbeidsglede. Jeg liker smaken. Jeg tror det jeg føler er arbeidsglede. Noen ganger om morgenen når jeg våkner og må stå opp og det er mørkt og jeg er trøtt og jeg blir våt i dusjen - så kan jeg få en følelse av depresjon. Hva er vitsen med alt sammen. Jeg vil sove! Men når jeg kommer på jobben, så sprer gleden seg langsomt. Det skyldes at jeg får energi av alle menneskene og av arbeidsoppgavene. Det gir meg en følelse av glede at noen vil ha meg, at det er bruk for meg. Men bevares, man kan godt kalle det tilfredshet også.

    SvarSlet
  2. Det var meget fint formuleret, og jeg kan helt tilslutte mig, hvad du skriver. Jeg synes, at ordet arbjdstilfredshed rammer bedre end arbejdsglæde.

    SvarSlet
  3. Hege, sådan har jeg det også :-)

    madame, tilfredsheden med sit arbejde, om det er som arbejsplads eller med det man udfører, den skulle gerne være til stede, men jeg føler også glæde, en stille sitren inde i mig selv, så jeg kan vist bruge begge ord :-)

    SvarSlet
  4. Hvor er det bare en god beskrivelse du laver, Lene! Jeg troede slet ikke noget sådant egentlig fandtes, og jeg er ked af, at jeg ikke rigtig har oplevet det i mine mange skiftende arbejdsforhold. Men måske er der stadig håb for det.

    SvarSlet
  5. Nina det håber jeg, for tilfredshed skulle der gerne være, og glæden er så en ekstra belønning :-)

    SvarSlet
  6. Lene, engang vil jeg gerne ha' en aflægger af din hvide høstanemone - min er lyserød, men den hvide er godtnok også smuk! :-)

    SvarSlet
  7. Liselotte, det skal du få :-)

    SvarSlet