fredag, oktober 19, 2007

EN MAND!

Forleden dag fik vi meldt en mand, der skulle indlægges til observation for blodprop i hjernen, han havde haft symptomer i en uge.

Det første alle sagde, når de blev informeret om patienten, var, det kan kun være en mand. Mænd ignorerer symptomer, det går nok væk af sig selv, det skal arbejdes væk, det skal trænes væk og så videre.

Generaliserer vi? Hvis vi får patienter indlagt, som har haft symptomerne i flere dage, så er de fleste af dem faktisk mænd.

Men mænd og jeres koner, hør så efter! Hvis I får nedsat kraft i den ene side, om det er arm, ben eller begge dele, eller I får taleproblemer eller hængende mundvig, så ringer I 112, for der findes kun én behandling, som kan opløse en blodprop, og den skal gives inden for tre timer efter symptomerne opstod. Det er ikke sikkert, at I er kandidat til behandlingen, men det er lægens afgørelse, så af sted.

”Nå men jeg kender da nogen, hvor det gik over af sig selv” ja, men så har det nok været en forbigående blodprop, som nåede at blive opløst af kroppens forsvarsmekanismer, men hvorfor opstod den? Udredning af årsagen er jo netop vigtig, så man undgår en ny blodprop.

Og når vi nu er ved forbrugeroplysninger, så få lige tjekket dit blodtryk. Det er den hyppigste årsag til blodpropper og blødninger i hjernen.

Og nu holder jeg ferie, det har jeg glædet mig til hele ugen :-)

15 kommentarer:

  1. Ja, vi vil helst tro, at vi er udødelige! ;-)

    SvarSlet
  2. Nemlig capac og velkommen her, men hvis I bliver forkølet, se det er en helt anden sag ;-)

    SvarSlet
  3. Du ønskes en rigtig god og dejlig og velfortjent ferie.

    SvarSlet
  4. Kære Lene, tak for advarsel og "opsang" - og rigtig god ferie - håber du får den hyggeligste og mest afslappende af slagsen - for det fortjener du!

    SvarSlet
  5. Tak Johanne og et cetera :-)

    SvarSlet
  6. Endnu engang kloge, velovervejede ord, som giver stof til eftertanke, nok velfortjent for manges vedkommende med et par ord. Tænker tilbage på da far døde i mine arme herhjemme med vagtlæge ved siden af far og jeg. Han døde af blodprop, da lægen kom, kunne hun se, der ikke var noget at gøre, han ville dø inden sygehuset alligevel uden mig ved siden. Iøvrigt god velfortjent ferie til dig

    SvarSlet
  7. god ferie, nyd den i fulde drag, det har du fortjent ;-)

    SvarSlet
  8. Puk, det må have været hårdt men samtidig også godt at du fik lov til at være hos ham til sidst.

    SvarSlet
  9. Det var hårdt at stå der og se livet langsomt, men sikkert gled ud pga blodprop, men en hjælp bagefter. Havde gjort det,jeg kunne for at skaffe hjælp, han ønskede at dø i sin seng, hvilket han gjorde med mig ved siden, lægen, som virkelig vidste, hvad hun havde med at gøre. Positivt bagefter.

    SvarSlet
  10. Endnu engang stof til eftertanke. Jeg ved ikke, om mænd ikke reagerer, det kan du nok bedre vurdere, men jeg tror, at alle eller de fleste mennesker ikke kender symptomerne på en blodprop i hjernen. Vi ved alle, at hvis vi finder en knude i brystet, vi bløder fra underlivet eller hoster, så skal vi altså undersøges, men blodprop tror jeg ikke, at vi har den store kendskab til. Jeg vidste godt, at jeg skulle handle og indenfor 3 timer, men det tror jeg at jeg vidste, fordi min mor har haft blodpropper. Der skal information til, så det kommer til at sidde på rygmarven, at de symptomer, de kræver altså handling.

    SvarSlet
  11. Puk, det var godt.

    Helle, derfor slår jeg også et slag for den viden en gang imellem her på bloggen.

    SvarSlet
  12. Og tak for det!

    SvarSlet
  13. God ferie Lene. Må den bekomme dig vel
    Kh Hanne

    SvarSlet
  14. Er så heldig at have en mand, som godt kan finde ud af at gå til lægen, når noget driller. Måske fordi hans far kun blev 60.

    SvarSlet