torsdag, oktober 04, 2007

HVAD SKETE DER?

Dagen har været god, min studerende og jeg havde tid til at få snakket om forskellige plejemæssige problemstillinger. Jeg øvede mig i ikke at give svarene, og hun øvede sig i at sætte flere ord på det hun observerede.

Jeg viste hende, hvordan nursing guding kunne gøres hos en patient, der var i brusebad. Her taler man ikke, men giver ved hjælp af hænderne stimuli til både den lamme og den ikke-lamme side. Det gælder for patienten om at føle og få ideer til hvad næste trin er. Eks sætter jeg vaskekluden i den lamme hånd, guider hånden op til ansigtet og vasker. Allerede her satte patienten sin raske hånd op for at overtage, og det fik vedkommende lov til. Og sådan blev jeg ved med at give stimuli som går på følesansens område og den indre stillingssans. Patienten var meget med, og stillede også spørgsmål, som vedkommende selv besvarede. Eks. er det en trøje, hvorefter jeg vendte T-shirten om, sagde ikke noget, og patienten nikkede, det er det.

Vores anden patient var selvhjulpen til en vis grad, men havde brug for information og var lidt ked af det og kedede sig. Så her gik den studerende ind og satte sig for at snakke med vedkommende, hun kom ud og fortalte om samtalen, og vi blev enige om, at sådan ville vi også være som 92 årig, stadig i gang, aktiv og hjalp med i sit tidligere erhverv.

Den daglige tværfaglige konference er modtaget så godt blandt sygeplejepersonalet. Vi får en helt anden viden end tidligere, idet speciallægen gennemgår sygehistorien på alle de nyindlagte og viser CT scanning billeder samtidig. Jeg håber, det bliver ved, nu slipper jeg styringen i 6 dage, så jeg glæder mig til at komme tilbage og høre, hvordan det er gået.

Nå men så lang så godt, men så gik jeg med til lidt af personalemødet, jeg kunne ikke nå det fra starten, og så skete det. Jeg sad og blev sur og irriteret på al deres snak om udvikling af sygeplejen og undervisning mig her og der, og så fyrede jeg en sur bemærkning af, og nu har jeg så dårlig samvittighed over det. Jeg går jo ind for undervisning og udvikling, men lige pludselig syntes jeg, de var så langt fra min daglige verden. Jeg ved jo godt, det er, fordi jeg har været presset både herhjemme og på arbejde, men jeg synes det er træls, at jeg ikke holdt min mund. ØV

11 kommentarer:

  1. De andre mødedeltagere tilgiver nok din bemærkning. Det er sket for alle, at der er røget en "dum" bemærkning af. Du er dygtig og engareret i dit arbejde, det ved alle omkring dig.
    Så tilgiv dig selv.
    Du må nyde dine fridage Lene. Jeg håber, solen vil skinne på dig.

    SvarSlet
  2. Når du almindeligvis er dygtig og engageret, som vi kan fornemme af det du fortæller, så tilgiver de dig. Den som ikke får tilgivelse, er den som evig og altid er negativ og aldrig bidrager til fællesskabet, så nyd du bare dine fridage.

    SvarSlet
  3. Det sker for os alle, at vi engang i mellem ikke kan holde tilbage hvad vi tænker. Det er legalt og jeg er ret sikker på at du er tilgivet.
    Ha nogle rigtig dejlige fridage, og nyd dem.
    God aften.

    SvarSlet
  4. Kan kun give de andre ret: Nyd dine fridag hvis nogen har fortjent at holde fri så er det dig. Der kan for os alle ryge en finke af panden og de andre har garanteret allerede glemt det;-)

    SvarSlet
  5. Æsj, - det gjør da ikke noe, - og det vet du jo. Sånne kommentarer blir ofte hørt aller best av dem som slipper dem. De andre legger knapt nok merke til det. Og ettersom jeg forstår etter å ha vært med her en stund, så er de fleste kommentarer som kommer fra deg både oppbyggelige og fine. Som en av mine elever nylig sa til meg da jeg gremmet meg over noe: Du må ikke være så hard mot deg selv, Hege.

    Navnet kan byttes ut med navenen til de fleste jenter jeg kjenner.

    Ha en god kveld.

    SvarSlet
  6. Du skal ikke have dårlig samvittighed over det, du har sagt, det har sikkert trængt til at blive sagt højt..... nyd dine fridage.

    SvarSlet
  7. Lene, du er sådan et sødt og givende menneske - at en enkelt sur kommentar slet ikke ændrer smagen på helheden...

    Hav rigtig gode fridage...

    SvarSlet
  8. Enig med Jette H. der sad givet andre med de samme tanker, du sagde dem bare højt...
    NYD nu de fridage Lene, de er velfortjente:-)

    SvarSlet
  9. Det har man altså lov til Lene - uden at have dårlig samvittighed. Du er jo en fantastisk givende og forstående sygeplejerske, så der er med garanti, ingen som har opfattet det på den måde, som du har. Tror jeg.
    Nyd dine 6 fridage rigtig meget, det bliver flot efterårsvejr.

    SvarSlet
  10. Vend det om – måske var din ”sure” bemærkning mere end på sin plads.

    I mit gamle job oplevede jeg ind imellem at møderne flød over med næsten endeløse gentagelser af holdninger, repetitioner af nye veje og tendenser, profilering, alt pænt krydret med tidens pædagogiske modeord.
    I forvejen var vi enige, og dermed var det en gang tomgangssnak, tidsspilde, som åd tiden fra mere vigtige ting.
    Jeg er ret sikker på at parallelle overvejelser lå bag dit "opstød", og dermed har du forhåbentlig givet forsamlingen stof til eftertanke...
    Nyd fridagene.

    SvarSlet
  11. tak allesammen for jeres gode kommentarer.
    Ja "sure" kommentarer kan være det, der forløser, dem har jeg også været med til, men desværre var det ikke sådsn den her gang.

    Men jeg tror som flere af jer også siger, at mine kolleger måske slet ikke har opfattet det sådan, som jeg gjorde. Jeg har ihvertfald før været ude for, at når jeg undskyldte, at jeg havde været lidt skarp i replikken, så kiggede de på med mig undrende, Lene du kan da ikke være sur ;-)

    Jeg nyder allerede fridagene :-)

    SvarSlet