tirsdag, november 13, 2007

HAVREGRØD

Vores minder ligger gemt rundt om i hjernen som små lydfiler, billedfiler, sansefiler osv. De kan vækkes til live på lige så mange måder, som de er gemt på. Det er også det, man bruger i demensafsnit, hvor ting tilbage fra barndommen, ungdommen, de første voksne år kan bringe tiden frem. Lige som vi bruger det i apopleksiafsnittet til at genkalde kroppens minder om f.eks. hvordan man børster tænder, barberer sig eller tager læbestift på.

Vi kender det jo også her fra blogland, når nogle beskriver noget, så pludselig dukker der minder frem, vi kan genkalde os noget, som vi for længst havde ”glemt”

Her til morgen lavede jeg havregrød, og når jeg gør det, er der altid tre minder, der dukker op.

Minde 1: Jeg voksede op i en lille by som den ældste af fem søskende. Mine forældre var lærere, og vi boede på samme vej som skolen i en lærerbolig. Der var ingen børnehave, og vi havde en ung pige i huset, der tog sig af os, mens mine forældre var på arbejde. Der var børn i alle husene, men derfor kunne jeg godt synes, der skulle ske lidt mere end blot leg på gaden. Så løb jeg tit hen til skolen, for min far var sløjdlærer, og når jeg stod udenfor vinduet til sløjlokalet, så fik jeg tit lov til at være med i timen. Der lugtede så godt af træspåner. Ved siden af sløjdlokalet var skolekøkkenet, og her fik jeg også lov til at være med, og jeg kan stadig huske den dag, jeg lærte at lave havregrød, og jeg løb hjem for at lave det til mig selv. Den fornemmelse at hælde havregrøden over i en tallerken, putte en smørklat i midten, drysse sukker på, OG så var vores vane hjemme at hælde mælk rundt i kanten af tallerkenen, så kunne man begynde at nippe lidt til kanten af havregrøden lidt hurtigere.
Fornemmelsen af varm havregrød og kold mælk kombineret med faglig stolthed over selv at have lavet maden var ubeskrivelig.

Minde 2: Som 19 årig startede jeg som sygeplejeelev, og først var der lige et halvt års forskole, der skulle bestås, herefter var det ud i praktik. Jeg startede på en kirurgisk afdeling, jeg var nervøs og lidt bange, kunne jeg nu slå til, og syntes de andre på afdelingen, at jeg var dum og uvidende?
Morgenmaden skulle deles ud, og jeg fik spurgt en ældre herre om hvad han ville have. Havregrød og mælk, fint det kunne jeg i hvert fald klare, så jeg øste havregrød op i en tallerken, hældte lidt mælk på og et glas ved siden af. ”hvad er det for noget? Mælken skal da kun være i glasset!”
UPS jeg gik ud med havregrøden igen og personalet grinte, hvordan kunne du finde på sådan noget Lene? Sikke en start.

Minde 3: Mine børn skulle også have havregrød, men nu var der kommet en masse sundhedsråd, og jeg havde jo også været på børneafdelinger i 5 år, så de fik havregrød med en klat syltetøj i midten og stadig mælk hældt rundt i kanten :-) Ikke noget med sukker og en smørklat.
Så var der en gang, da de var 5 og 6 år, og de var lidt halvsløje. Havregrøden var for længst røget ud som morgenmadsfavorit, men den her morgen ville de gerne have det, og så ville jeg være rigtig god ved dem, de skulle have det på den måde, som deres mor fik, når hun var sløj som barn. ”ADR mor, det er da klamt, man kan da ikke spise smør og sukker på havregrød!”
Ak ja som man da kan forme sine børns spisevaner. De syntes i øvrigt også det var klamt, at tanten smurte smør på bollerne, før syltetøj kom på. Det samme gjaldt med leverpostejmaden og makrelmaden ;-)

Hvilke minder kommer frem, når du tænker på havregrød?

12 kommentarer:

  1. Min mor, helt bestemt. Hun lavede jordens bedste havregrød. Sød og blød som silke. Jeg har heldigvis arvet evnen, og har glædet mange med min fabelagtige havregrød. Engang var jeg med Bjørnens klasse på weekendtur som madmor, og de åd havregrød i spandefulde, selv dem der ellers ikke normalt kunne li' det. Det er en god ting at kunne lave god havregrød:)

    God formiddag og god valgdag, Lene.

    SvarSlet
  2. Tak i lige måde Sifka

    SvarSlet
  3. Jeg kan svare det samme som Sifka: min mor, og også fordi, hendes havregrød var fantastisk.

    SvarSlet
  4. Her i huset har vi altid elsket havregrød og øllebrød. Sønnen laver såmen fortsat havregrød om morgenen. Men ligefrem minder, vil jeg ikke sige jeg har. Men det er en god sund spise.
    Dit minde 2 kan jeg også erindre fra min tid på sygehus. Sjovt at læse dine minder Lene.

    Der venter en ministerpost på dig ovre hos mig, hvis du har tid og lyst til at kigge ;o)

    SvarSlet
  5. I min barndom var det min far der lavede havregrøden. Det var noget af det eneste af madlavningen han stod for. Tilgengæld satte han en høj ære i det. Jeg kan huske at den kølede af i vasken og vi sjældent kunne vente til den var klar. Den smagte hammergodt. I mange år skulle jeg altid have hans havregrød når jeg var hjemme på weekend.

    I dag laver jeg selv havregrøden til min søn. Jeg koger den i microbølgeovnen og køler den ned med mælk. Han kan spise en hel voksenportion selvom han kun er to år.

    Øllebrød har jeg derimod aldrig spist. Jeg har altid følt at det var plejehjemsmad ;-)

    SvarSlet
  6. madame, det er sjovt for jeg kan ikke få min mor ind under den kategori, måske fordi det var den unge pige der lavede morgenmaden, når mine forældre tog på arbejde.

    sister bonde, øllebrød elskede jeg som barn, men har aldrig lavet det som voksen,men i min barndom var det en aftensmadspise.Takker for tilliden :-)

    Rikke, min havregrød bliver også lavet i mikroovnen i dag. Øllebrød er elsket af mange patienter, måske fordi det ikke er så tit man får det i de danske hjem:-)

    Sifka, nok en kommentar: Som FDF leder så jeg hvordan børn elskede havregrøden, som madtanterne lavede, så de fik en god start :-)

    SvarSlet
  7. Havregrød.... i tusind varianter op min egen smager bedst. Kender i ikke det - når man får havregryn ude i byen så smager den bare forkert.... I dag er det mest mig selv det laves til eller resten af familien når de ligger syge. Har i prøvet at tilsætte lidt kanel..... uhmmmm - eller udblødte svedsker. Og med en dreng der har mavesonde - da er havregrød et unikt produkt at få gennem sonden..... Hvad gør de udenfor Danmark? der kan man ikke få hvaregryn.... og Solgryn er altså de bedste at lave havregryn af....... Imorgen skal jeg have havregryn - tak Lene for du mindede mig.....

    SvarSlet
  8. Tak for mindet Lene. Jeg mindes mange eftermiddage, hvor jeg kom hjem fra skole med en veninde (enten hos hende eller hos mig) og blev der lavet havregrød...ja det gjorde der. Veninden skulle have mælk i kanten, jeg i et glas, men sukker og smør det var et "must"
    nogle gange lavede vi også havregrynsstænger, gjorde du det?

    SvarSlet
  9. Du frister meg. Nå fikk jeg altså så lyst på havregrøt, kokt på vann, tilsatt salt. overdrysset med sukker og selvfølgelig med en rand melk rundt. Selvfølgelig.

    SvarSlet
  10. Uha, jeg kan ikke lide konsistensen af havregrød, og har aldrig skullet spise det som barn. Har dog lavet det til børnene, da de var små, men ikke i store mængder, det var mere øllebrød.

    SvarSlet
  11. Havregrød har været en fast bestanddel af madrepertoiret herhjemme, siden vi fik børn. Datterfin spiser det stadig om morgenen med mælk, rosiner, revet æble og lidt sukker - lækkert, synes jeg. Sønnike holder mest af grynene inden de bliver kogt, men så spiser han til gengæld gerne to store portioner med mælk, rosiner og skivet banan - også lækkert, og jeg er jo glad for, at de holder fast ved de gode vaner. Måske kan de skrive om lignende minder som dine, Lene, når de bliver store. Det håber jeg!

    SvarSlet
  12. Marianne, havregrød i sonde, det må jeg høre lidt nærmere om, bruger du det i stedet for sondemad, eller er det i specielle situationer?

    Anne, vi to er jo fra den generation, hvor der ikke var et overflod af morgenmadsprodukter :-)Og havregrynsstænger er jeg lidt i tvivl om, er det småkager?

    Hege, jeg skulle ha haft dig ved min side som elev, du ville have forstået mig :-)

    Jette, hver sin smag ;-) det skal ikke skille os ad :-) og hvis havregrød koger for længe, så bliver den træg og kedelig. Men øllebrød, tager det ikke lang tid at lave om morgenen?

    Nina, det kan de :-) Og i går var min havregrød med æblestykker, det smagte lækkert. Mine børn har været omkring alle mulige mærkkelige morgenmadsprodukter, men nu er de tilbage ved havregryn :-)

    SvarSlet