mandag, januar 21, 2008

DEN FØRSTE KOP

Bollerne er i ovnen, opvasken er taget, og det er tid til den første kop te.

Andre er afhængig af kaffe i alle varianter, jeg har aldrig fået lært at drikke det. Jeg forsøgte ihærdigt den uge, jeg som elev var med hjemmesygeplejersken på Fur. Her blev jeg budt på kaffe flere steder, men jeg måtte opgive, og te var ikke noget, man brugte den gang.

Du lærer nok at drikke kaffe, når du bliver sygeplejeelev, var kommentaren tit. Men teen holdt sit indtog på de danske sygehusafdelinger i provinsen, da jeg startede i 77, så jeg lærte det aldrig.

Jeg husker endnu min første kop te. Min veninde var blevet træt af, at jeg aldrig skulle have te eller kaffe, når vi var ved hinanden. Vi var kun 15, men dengang drak alle vennerne kaffe og te undtagen mig. Så hun lavede te, købte isvafler og dækkede bord oppe på loftet i mellemrummet mellem hendes lillebror og hendes værelse. (hedder det hendes eller sit?)

Og så fik jeg en kop te i hånden, en isvaffel i den anden hånd og så drak jeg en lille slurk te og tog en stor bid af vanilleisvaflen. Således kom min første kop te ned ;-)


Siden er jeg blevet stordrikker af te, også for meget, jeg slukker gerne tørsten i te. Har jeg fri, kan jeg nemt drikke 2,5 liter te. Jeg øver mig i at vælge et glas vand først, men min første kop te om morgenen er en nydelse.

23 kommentarer:

  1. sit værelse ;-) Jeg lærte at drikke kaffe, da jeg var i huset - familiens rengøringshjælp :-) skulle have en kop kaffe og til sidst fik hun mig lært det... Mine søskende har også først lært det som voksne og min bror vil stadig helst have the - og det er altså underligt med os, vi er nemlig ud af en meget kaffedrikkende familie - på både mors og fars side. Jeg tror også det har noget at gøre med, hvad man bliver budt derhjemme - jeg blev aldrig budt kaffe eller the som barn, mens fx min mand fik det med sukker og mælk i sutteflasken, behøver jeg sige, at han er stordrikkende af kaffe idag.

    SvarSlet
  2. Helle, vi blev heller ikke budt det som børn, hvor andre fik det nærmest som din mand ;-)
    jeg havde skrevet sit, og så syntes jeg, det så forkert ud :-)

    SvarSlet
  3. Jeg prøver med te, men det smager mig ikke, som kaffe gør. Der er for lidt fylde i efter min smag. Men kaffe kan sagtens blive for meget, især for maven.
    I princippet ville jeg også sige sit værelse, for det var hendes eget og ikke en anden piges; men i denne sammenhæng synes jeg, "det lyder bedst" med hendes (men jeg er jo også jyde som dig, Lene).

    SvarSlet
  4. Conny, ja og for mig er smagen af kaffen afskyelig ;-) selv i kager og chokolade, men duften derimod, den kan jeg lide :-)

    Ind imellem løber jeg godt nok surt i sit/hendes, for lillebroderen er han hendes eller sin?
    Mon man har ulempe af at være jyde ? ;-)og jeg som er vokset op hos en dansklærer :-)

    SvarSlet
  5. JEg tror, vi jyder bedst kan lide hans/hendes, men i dette tilfælde er det nok sin/sit i begge tilfælde. I princippet. Jeg har forsøgt at lede i retskrivningsordbogen, men forgæves.

    SvarSlet
  6. Holdt op med at drikke kaffe, da jeg arbejdede på intensiv. Fik simpelthen for meget af det. Havde svært ved at sove, efter nattevagterne, og det gik jo ikke. Derefter har den stået på the i 20 år snart. Men så begyndte jeg jo på dette bloglæseri for lidt over et års tid siden, og læste hvor meget kaffe Liselotte drak. Tænke at, jeg måtte prøve - det var ingen succesoplevelse. Men med lidt ihærdighed og "jeg-vil-s..", så er det lykkedes og jeg nyder en kop kaffe - også om aftenen ;o)

    Hvor har du dog været kreativ med indlæg - flot.

    SvarSlet
  7. Ja, en god kop te om morgenen....det er pragtfuldt.
    Jeg drikker også alt for meget te i forhold til vand, men er gået over til grøn te,som skulle være sundere. Den te, du har på billedet, ser godt nok stærk ud....

    SvarSlet
  8. sister bonde, ja jeg har opgivet kaffen , en kollega sagde drik den med whisky, men det kan jeg heller ikke lide ;-)
    Tak, jeg har jo kun været sammen med min familie i weekenden, sister bonde, de er vant til at fruen sidder ved computeren mens de ser fjernsyn i samme rum :-)

    SvarSlet
  9. mostre tulle, teen er faktisk ikke stærk, jeg tror det er billedet, der snyder :-)

    SvarSlet
  10. Lene - hold du nu bare ved "hendes", for saadan hedder det nu engang paa jysk - og hvis nu vi bliver ved med at sige det, saa bliver det acceptabel retskrivning en dag. :)))

    Jeg drikker kaffe paa arbejde og te derhjemme; ikke saadan noget engelsk tefabriksopfej, men hvad min mand kalder "stink tea", altsaa alskens maerkelige roedder, blomster og hvad ved jeg. Det jeg drikker er kaffeinfri, saa ikke meget mere harmfuldt end et glas vand. Jeg foretraekker tit en varm drik over en kold.

    SvarSlet
  11. Vi starter en bevægelse, Tina :-)

    Måske skulle jeg også gå over til mere milde tetyper, men jeg kan så godt lide det jeg drikker, så lidt vand tager man vel ikke skade af ;-)

    SvarSlet
  12. The. Absolut the-drikker. Og jeg holder fast ved at stave det med "h" i midten. Så inkarneret er jeg. Selvom "te" er en lige så korrekt måde at stave det på. Jeg lærer aldrig at drikke kaffe. Har prøvet. Så det er altid the - sort the, grøn the, hvid the, urtethe - alskens varianter af the.
    I modsætning til dig, Lene, så kan jeg godt lide kaffesmag i kager, dessert og icecoffe, men kaffe i sig selv. Niks.

    SvarSlet
  13. fru green, jeg mangler at prøve hvid te, urtete har jeg det ikke godt med, grøn te kryber jeg udenom ;-)Måske skulle jeg prøve disse varianter i 2008 :-)

    SvarSlet
  14. Jeg elsker også te og dagens første er god. Hvis du skal prøve hvid te engang har www.carstensens-tehandel.dk en Pai Mu Tan, der er rigtig god.

    SvarSlet
  15. Tak for linket, Gitte :-)

    SvarSlet
  16. Sit værelse...men sjællændere siger altså også hendes værelse...det er så svært med det sprog...
    ...og te...tæller det med i væskeindtagelsen?

    SvarSlet
  17. Jeg er både the og kaffedrikker. The, tror jeg nærmest altid, jeg har drukket. Kaffen er kommet til siden...
    Ville ikke undvære det ene frem for det andet.

    SvarSlet
  18. Jeg kan ikke drikke noget, som er meget varmt, så derfor foretrækker jeg kaffe... med sukker og mælk.... te skal helst være lunken eller kold, og så smage af meget.. ingen mælk i her, tak.
    Egentlig vil jeg gerne have et kursus i de forskellige te-typer, mange af den smager af for lidt, synes jeg (gør det nok forkert).... Lige nu har jeg gang i noget kokus-te med en anelse sukker i :)

    SvarSlet
  19. Anne, i følge de unge studerende tæller det med nu til dags, men det er ikke sundt at drikke så meget som jeg tyller ned herhjemme, så jeg prøver at dæmpe mig lidt ;-)

    valdemarsro, når folk taler saligt om de forskellige typer kaffedrikke, så kan jeg da godt tænke, jeg sku måske, men jeg kan ikke :-)

    Jette, jeg bruger ikke posete herhjemme, jeg har en måleske som svarer til ½ liter vand, kogende vand over teen og trækketid i 5 minutter, sådan kan jeg lide min te. :-)

    SvarSlet
  20. Jeg øver mig stadig på at nyde te - men lige nu er der godt nok kaffe i koppen. Kaffe og en rigtig flødet karamel fra Toms - uhmmmm :-)

    I dette tilfælde er det altså hendes værelse - når det er dig der fortæller - mens hun gik op på sit værelse. Lyder det ikke rigtigt?

    SvarSlet
  21. Ella, ikke friste, vi prøver at være sunde :-)

    Jeg ved det ikke Ella, se her :

    Så hun lavede te, købte isvafler og dækkede bord oppe på loftet i mellemrummet mellem sin lillebrors og sit værelse.

    Lige nu synes jeg, det ser mere rigtig ud.
    Jeg er forvirret :-)

    SvarSlet
  22. Både og. Jeg er vokset op i et inkarneret tedrikkende hjem - jeg har drukket te m. mælk og lidt sukker, siden jeg var ganske lille - senere dog uden nogen af delene. I mit barndomshjem blev kun drukket te, kaffe blev kun brygget og serveret, når der var gæster. Jeg tror dog nok, at min far drak kaffe, når han var på arbejde.

    Da jeg var 25 år indtraf det uheldige, at jeg en morgen på en rejse i Grækenland fik serveret en så fælt smagende kop te, at jeg straks begyndte at drikke kaffe! Den kop smagte så grimt, at jeg dårligt har drukket the i 14 år! Den sidste tid er jeg igen begyndt at brygge min egen gode te, men jeg klog af skade rører jeg ikke te, når jeg er ude, medmindre jeg har nogenlunde vished for, at den er blevet brygget af nogen, som ved hvordan.

    Jeg kan - sjovt nok - meget bedre drikke dårlig kaffe end te.

    :-)

    SvarSlet
  23. Henriette, den kop te må virkelig have smagt afskyeligt, jeg håber aldrig, jeg kommer ud for det :-)

    SvarSlet