mandag, september 08, 2008

PÅ DEN ANDEN SIDE

På den ene side:

Dagen i dag er strøget af sted. Vi var flere på arbejde i dag, to dygtige assistenter, en huskendt vikar, undervisningsansvarlige sygeplejerske hjalp to timer fra morgenstunden og så tre sygeplejersker: den erfarne (mig), den erfarne i rehabilitering men ny i akut afdeling og den nyuddannede.

Alle ydede deres bedste, det vil jeg til enhver tid skrive under på, men hjemme igen kører tankerne stadig. For jeg har fri i morgen, og de er ikke mange i morgen, måske nok samme antal som i dag, men flere vikarer, et par elever og så kun to af afdelingens egne sygeplejersker. Mine tanker går bl.a. på, om jeg nu fik skrevet, så det kan forstås, det der skal tages op omkring et par patienter, og om de nu får skrevet det sygeplejebrev, som jeg ikke nåede, og som skal af sted i morgen tidlig for at en patient kan blive henvist til genoptræningsafdelingen.

Jeg har givet mig selv 100 % i dag, jeg har været med til at tage godt imod en ny læge, jeg har prøvet at give hende en god start på stuegangsformen. Mine to kolleger har brugt mig som sparringspartner, men vi nåede ikke en sygeplejekonference, hvor jeg ofte har lejlighed til at fange misforståelser eller manglende viden om noget. Hvis man ikke ved, at noget skal gøres, så spørger man jo ikke om hjælp dertil.

Så jeg grubler, kan ikke rigtig lægge mit arbejde fra mig.

Nu tror jeg, I vil sige, at jeg skal passe på mig selv, at jeg ikke kan klare det hele, at jeg har lov til at holde fri, måske endda at det er menneskeligt at glemme eller fejle.

På den anden side:

Forestil dig, at jeg er patient på min afdeling eller pårørende. Jeg beskriver på min blog, hvordan min far bliver forsinket i sin videre genoptræning, fordi en klapodder af en sygeplejerske ikke har fået sendt henvisningen af sted.
Jeg fortæller om, at jeg havde en aftale om at vi skulle samle trådene i dag til stuegang, at en sygeplejerske skulle skrive punkterne ned, fordi jeg har svært ved at huske det, og nu sidder jeg hjemme, udskrevet, ingen huskeseddel, og jeg har glemt, hvad lægen sagde.

Nu tror jeg, at I vil skrive, hvor dårligt det er, man kan aldrig regne med systemet, og sygeplejerskerne skulle skamme sig over at strejke, når de ikke engang kan finde ud af så simple ting.

Skal patienter og pårørende tie stille eller undskylde personalet? VEL SKAL DE EJ. De skal ha lov til at være vrede, kede af det, irriterede og hvad de nu ellers har lyst til, når tingene ikke går, som det skal.

Og jeg? Jeg har nu vasket op og lavet blommechutney, det er typisk i de situationer, det dukker op, det jeg har glemt. Der er ikke dukket noget op, så nu vil jeg holde fri i to dage.

15 kommentarer:

  1. Lene ... man kan jo altid se sagen fra to sider...når jeg læser hos dig, ser jeg "væsnet" fra din side og min fornuft fortæller mig jo at I mangler tid, penge, personale og så videre...
    Når jeg eller mine nære er i klemme i systemet, så er det jo en anden sag, og jeg glemmer at der er mennesker bag...
    Derfor er det så godt at du fortæller din version...for tingene er jo ikke sort/hvide...der er jo to sider af samme sag..
    Og i bund og grund handler det om penge eller mangel på samme...
    Så det er ikke så nem en sag at løse, vel?

    SvarSlet
  2. Anne, nej det er ikke nemt at løse, og jeg er en furie som pårørende, jeg er påholdende, og jeg vil ikke bare lade stå til, og jeg mener at man har lov til at være vred, man skal ikke tage på sig, at der er sygdom, manglende personale osv. Det er ikke patientens eller den pårørendes problem.

    SvarSlet
  3. Oven på endnu en af de travle dage for dig, ønsker jeg dig nogle skønne fridage. Nyd dem, Lene - du fortjener ;-)

    SvarSlet
  4. En ting er sikkert, og det er at du er en rigtig god og dygtig sygeplejerske. Du er i stand til at tage de pårørendes "sko" på, samtidig med at du også er der for pasienten. Det er en rigtig god ting at kunne.

    Kan du have nogle rigtig dejlige fridage:-)

    SvarSlet
  5. Et rigtig godt indlæg - nyder i det hele taget din blog meget.

    SvarSlet
  6. Jeanette Mariae, jeg vil nyde, den sidste del af dagen skal tilbringes hos min far :-)

    Tak Judith, det er nok min markør for god sygepleje, at man kan tage den anden hat på uden at miste sin faglighed og professionalitet.

    Tak Lone, det gør mig glad :-)

    SvarSlet
  7. Åh- ja en sag har jo mange sider.
    Men- det er den regering der.. Nej- orker faktisk ikke politik lige nu.. Nyd dine fridage - du fortjener dem!!

    SvarSlet
  8. Det er jo derfor du er sådan et dejligt menneske og en god sygeplejerske - du kan se sagen fra begge sider, det er ikke alle som har den evne.

    SvarSlet
  9. Jeg tror jeg forstår - det er grufuldt. At arbejde med mennesker er noget af det mest opslidende.
    Pas på dig selv, søde Lene. De kampe, vi kan vinde, skal kæmpes, men nogle skal ikke. Jeg synes, du er en fantastisk sygeplejerske, men jeg holdt ikke jeres arbejdsvilkår ud. Varme klem til dig :-)

    SvarSlet
  10. Tak Miri :-)

    Tak Helle, jeg synes det må være svært at passe mennesker og ikke have den evne.

    Tak Madame, det er opslidende, men det er også meget givende, og det sidste er jo det, der giver gejsten :-)
    Og jeg har lagt flere kampe til siden, madame, jeg kan mærke, at jeg kan ikke kæmpe dem alle.

    SvarSlet
  11. Det er ganske givet ikke nemt at arbejde i sundhedsvæsnet - jeg kender det jo kun fra pårørende-siden, hvor man i forvejen er i en usædvanlig situation, hvor nerver osv. er helt tyndslidte. Tålmodigheden derfor sikkert også - og man forventer urimeligt meget! At de professionnelle skal forudse atl, der kan ske... men hvorfor skulle I være anderledes end mig, som også kan gå hjem fra arbejde og have glemt at svare på en mail?

    Jeg er ikke i tvivl om, at det er meget barske vilkår. Men uanset jobbet, tror jeg, at det er vigtigt at kunne slippe den dårlige samvittighed, når man har fri!

    SvarSlet
  12. Nille, det sidste kan jeg kun give dig ret i, men af og til tager det længere tid at slippe arbejdet, men jeg har holdt fri i dag :-)

    SvarSlet
  13. Jeg smug-kikker sommetider i din blog - vi er kollegaer med samme speciale, men ikke samme sygehus.

    Hvor er det dejligt at få lov til at læse dine tanker om job, hverdagsliv og hvad der ellers kommer.........

    Hilsen Janne

    SvarSlet
  14. Hej Janne, velkommen her, og hvor er det godt at møde en, der arbejder med samme speciale :-) og så vidt jeg umiddelbart kan læse er du vist på mit gamle sygehus, hvor jeg blev uddannet :-)

    SvarSlet
  15. Hej Lene

    Jeg har tilladt mig at sende dig en mail til den mail adresse du oplyser her på Bloggen.

    Hilsen Janne

    SvarSlet