fredag, oktober 24, 2008

DAG OG NAT

I går strålende solskin fra morgenstunden af, i dag en mørk og våd dag. Sådan er det danske vejr, det ved vi jo, vi er mange, som bliver påvirket af vejrskift. Kroppen og sindet bliver let tungere i sådan et vejr.

Udenfor kan jeg høre lastbilens brummen, trucken, der kører frem og tilbage og stiller de store bigbag op på ladet. Hver sæk rummer 1000 kg, og der kan normalt være 24 stk. på lastbilen, og i morgen ligger kartoflerne ompakket i mindre poser ude hos supermarkeder i det ganske land.

Mængden af kartofler, som vi danskere spiser, er også vejrafhængig. Kulde, mørke og vinter fremmer kartoffelspisning. I kartoffelbranchen forsøger man sig med nye tiltag, nye opskrifter, nye kampagner, for når dansken bliver under 30 år, så går kartoffelbruget markant ned. De unge danskere er blevet pastaspisere, de ældre over 60 er kartoffelspisere, og hvordan får man de unge til at vælge kartoflerne frem for pasta? Nu har man iværksat en undersøgelse for at undersøge hvorfor man spiser eller ikke spiser kartofler.

Jeg har planer om varm kartoffelsalat, en god gammeldags ret, som vi hjemme altid fik med røde pølser, måske derfor var jeg vild med den ;-) Det er år og dag siden jeg har lavet det, men der er en rest frikadeller i køleskabet, og de to ting kunne vist passe godt sammen i det her vejr.

Om det bliver til frokost, hvor jeg er hjemme, eller om det bliver en soloret til landmanden i aften, hvor jeg er i aftenvagt, får vi at se, det afhænger af vejret.

14 kommentarer:

  1. Varm kartoffelsalat smager dejligt også til "reste-deller". Go´vagt og go´weekend :)

    SvarSlet
  2. Varm kartoffelsalat er ikke blandt favoritterne her i huset, jeg har det rigtig svært med den der sur/søde kombination...

    Her i huset får vi i perioder ikke ret mange kartofler, det er i sær når mine hænder driller... for kartoflerne skal vaskes og ordnes inden de kan tilberede og det kan mine fingre/hænder ikke altid holde til... det har dog hjulper meget de senere år, hvor man har kunnet købe vaskde kartofler og små (men dyre) pakker med "baby-kartofler" og lign.

    SvarSlet
  3. Tak Jette, og så har man sovsen "indbygget" ;-)

    Kagekone, netop klargøring er også det andre slår på som det trælse,og derfor er der netop kommet de andre produkter :-)

    SvarSlet
  4. Jeg havde helt glemt varm kartoffelsalat - jeg spiste det meget ofte som teenager, det var en af favoritterne - men jeg tror ikke, at mine unger vil være begejstrede, de er ikke vilde med sovse og snask på kartoflerne - altså kun hvis de selv hælder det på ;)

    SvarSlet
  5. Ja, det overrasker dig nok ikke, Lene, at jeg elsker varm kartoffelsalat :-)

    Da jeg var i Spanien i efteråret, fulgte jeg lidt med i morgentv på BBC. Englænderne har længe mærket den økonomiske krise kradse og et stort antal engelske pensionister er i den situation, at " they can either HEAT or EAT", og derfor var man på tv begyndt at hive de gamle krigsretter frem, som meget ofte havde kartoffelen som bestanddel. Det var billig, sund og velsmagende mad, som blev fremstillet af kartoflerne - der var både kager og gratin.

    BBC havde endda en fotomodel i studiet for at prøvesmage og reklamere for kartoflerne - måske er det vejen frem?

    :-)

    SvarSlet
  6. Helle, jeg tror kun vores børn har fået det serveret en gang, og det blev ikke livretten :-)
    Vi endte med stuvede kartofler i stedet for salat, de stod på samme side i kogebogen :-)

    Henriette, jeg kan godt lide din smag ;-)
    Jeg håber kartoffelrådet skeler til BBC :-)

    SvarSlet
  7. jeg elsker kartofler og mener at der en af verdens mest undervurderet spiser (så kan prins Henrik mene hvad han vil). Alt kan jeg undværer men ikke mine kartofler. Tænk om man stod og købte en pakke kartofler i supermarked og den så var fra jer - det ville være stort :-)

    SvarSlet
  8. Marianne, jeg kan godt gå uden kartofler flere dage, men der er så mange variationer, man kan lave, det er billigt, mættende og kaloriefattig, så jeg elsker også mine kartofler :-)

    Det er vist mest hos dansk supermarked, altså Bilka og Føtex, du kan finde dem :-)

    SvarSlet
  9. Det er måske dine kartofler vi køber i brugsen i morgen .Det er ikke så længe siden vi fik varm kartoffelsalat.

    SvarSlet
  10. Uhm, varm kartoffelsalat! Jeg bliver aldrig den store tilhænger af en alm. kogt kartoffel - hvilket måske ellers nok er den "sundeste" tilberedning - men der findes så mange retter hvor kartofler indgår og alternative tilberedninger af "knolden", som er de rene himmerigsmundfulde :-)
    Så synes jeg jo også at det er en halv-gammel "kultur" på vore kanter, at spise kartofler - og selv om nye fødeemner er kær- og velkomne, så burde kartofler have en naturlig plads stadigvæk ...

    SvarSlet
  11. Varm potetsalat? Kan man få oppskriften?

    SvarSlet
  12. Conny, man ved aldrig ;-)

    Et cetera, vi fik aldrig kartoffelsalaten, for da jeg slog op i kogebogen fik jeg lyst til stuvede kartofler i stedet ;-)
    Jeg tror at ovnbagte kartofler med skræl på har lige så stor næringsværdi

    Hege, det kan du da :-)

    jeg glemte at sætte et link i:

    http://www.maduniverset.dk/opskrift.php/4421/Hurtigt-mad-opskrifter/Varm-Kartoffelsalat

    SvarSlet
  13. Jeg elsker kartofler, og jeg er vild med de fleste varianter. Vi spiser meget pasta, men endnu flere kartofler. Fernandez er indlemmet i de danske metoder;-)
    I Spanien generelt spises der langt flere kartofler end pasta. Desværre er der tendens til at skrælle og skære ud til fritter, som drypper af olie.

    SvarSlet
  14. Fisker, og måske er det netop tilberedning og tilbehør, der har givet kartoflen et ry som fedende?
    jeg elsker også alle mulige varianter af kartofler :-)

    SvarSlet