mandag, oktober 06, 2008

HØJ HIMMEL

en glad hund, en træt sygeplejerske, tilsammen en god kombination for en gåtur.


Blå himmel, træer, der stadig er grønne, træer, der viser deres smukkeste dragt frem, luften skarp og mild på samme tid, vinden, der rusker op i de grå hjerneceller.


Herude kan jeg ikke gå en rundtur, så mobilen bliver sat til 25 minutter, og så vender vi om, når det bipper. I dag nåede vi et godt stykke ned af vejen gennem det fredede højmose.


Alt imens vi går, får tankerne frit spil, i dag var det en artikel med Camilla Plum, som blev finjusteret i hjernen. Hun har ret, at børn på landet ikke er nær så syge som børn i byen, men det gælder ikke kun økologer. Det er bevist landsdækkende, at børn på landet kommer mere i kontakt med skidt og støv, og derfor har de ikke så sårbart et immunforsvar. Hun nyder også fuglelivet, som er kommet til gården, men det gælder heller ikke kun økologer, fru Plum, vi har også et mangfoldigt fugle og dyreliv.


Vi driver landbrug med omtanke, det gør de fleste landmænd, store eller små, men fordommene trives fint inde i byen (og på landet;-), det er nemt, når man ikke er i tæt kontakt med andres måde at leve på, at nedgøre den. Det gælder begge veje, og der findes brodne kar i alle brancher, blandt alle mennesketyper, men det er som om vi er mere trygge, når vi kan rubricere folk i gode eller onde, skidt eller kanel.


Skidt pyt, jeg nyder vejret, turen, billederne og føler mig glad.

10 kommentarer:

  1. Nej, det er det undersøgelser kan: generalisere. Det er godt for at skabe overblik, men skidt for alle undtagelserne. Mine børn er udpræget økologiske og har været det siden fødslen. Og de er ligeledes udprægedde bybørn idet de er opvokset tæt ved DK`s mest forurenende trafikkryds. De er kun yderst sjældent syge.
    Jeg er tilhÆnger af åbenhed overfor andre mennesker, økologer/ikke-økologer, alle religiøse orienteringer, ortodokse læger/alternative behandlere og alle andre mulige andre konstellationer.
    Der er intet så let, (som du skriver)som at skabe sin egen tryghed. At dømme og fordømme uden at forstå, det skaber lukkethed som er en TRÆLS "dem mod os"attitude som blot tjener til at stagnere eller forsinke al slags udvikling.
    ..og så lige tak for at du tog mig med på turen, jeg nød billederne,vejret og er - som du - også godt og grundigt glad.

    SvarSlet
  2. Gitte, sådan er det jo, vi kan fra hver vores pind let se hvordan de andre buger deres fordomme/forforståelser, sværere er det at se egne, men det er godt at kunne :-)
    Og tak, og dejligt at du også er glad :-)

    SvarSlet
  3. Camilla Plum siger tingene lige ud ! Har ikke læst artiklen. Men mennesker der provokerer sætter vores tanker igang og det er jo fint :-)

    SvarSlet
  4. Det er et godt inlæg du skrevet Lene, du fuldstendig rat i det du skriver, det er let at dømme andre
    Smukke billeder du fik taget på din tur.

    SvarSlet
  5. Sjovt, når jeg tænker tilbage på mit barndomshjem, så føler jeg at dyrene og planterne havde det godt, selvom gården ikke var økologisk, men den var drevet med omtanke og overvejelser inden sprøjte / mekanisk rensning blev valgt afhængig af afgrøde. Dyrene var ude hele sommeren - de var kun inde ved malkning. Så jeg har tit undret mig over hvor folk finder det gode / dårlige ved øko versus konventionel. Verdenen er ikke sort og hvid, men i skønne farver, som man jo kun ser når man kommer tæt på ;)
    Skønne efterårsbilleder Lene :D

    SvarSlet
  6. Jeg er vokset op på landet og er praktisk taget født med astma - som eneste i familien.

    Mine børn er født med astma - to af de tre... så det arvelige har nok også en god del af ansvaret...

    SvarSlet
  7. Miri, egentlig var hun måske ikke så provokernede, det var måske mer mig, der fik sat tankerne i gang :-)

    Tak Conny :-)

    Tak Else, nej verden er netop ikke sort-hvid :-)

    Så sandt Helle, men jeg er enig med fru Plum i at det sterile miljø børn vokser op i ikke er sundt ;-)

    SvarSlet
  8. Fordomme om landmænd trives allevegne - dem tager vi med oprejst pande og tænker, at det bunder i uvidenhed. Men ingen tvivl om at børn på landet er mindre syge... Frisk luft og en naturlig roden i mange ting gir' et godt immunforsvar..

    SvarSlet
  9. Mette, sådan er det, i går satte ord i avisen en tankerække i gang, og det skulle prøves at beskrives :-)

    SvarSlet
  10. Og Mette, hvis din blog tager imod nye medlemmer må du gerne maile til mig, jeg vil gerne læse med ;-)

    SvarSlet