søndag, maj 03, 2009

ORD

Afasi, apraksi, ataksi
Nedsat opmærksomhed, nedsat følesans, nedsat sygdomserkendelse, nedsat syn

Ordene til at beskrive en patients tilstand er mange, og det kan af og til være svært at finde ud af hvilke ord, man skal bruge.

Inde i min hjerne summer der mange ord i dag. Aftenvagten i går blev lige så travlt som i forgårs, jeg tror jeg sad ned og spiste i 20 minutter omkring kl. 20, og så var det ellers ud til patienterne igen. Jeg kender til afdelinger med samme patientantal som os, og hvor personalet siger, at patienterne er lige så dårlige og plejekrævende som vore, med kun halvt så mange personalemedlemmer på vagt som hos os. Jeg fatter ikke, hvis de kan give samme standard i pleje som os, der må være forskel, for jeg synes, vi knokler og gør en indsats hele tiden.

Den patient som væltede glas, når vedkommende skulle drikke, eller som gik ind i ting, eller som ikke kunne finde ud af toiletbesøg, eller som tog underbukser på hovedet, havde denne patient apraksi (manglende evne til at udføre tidligere indlærte færdigheder), eller nedsat følesans i højre side, eller nedsat syn mod højre, eller nedsat opmærksomhed? Måske var det en kombination af det hele?

Jeg valgte at bruge ordet apraksi, for det med undertøjet på hovedet er et klassisk eksempel derpå, og så i øvrigt beskrive de andre ting, sådan som jeg så dem, så er det lægens opgave at fortolke på de observationer.

Jeg øver mig i ikke at have dårlig samvittighed over, at landmanden kører og slår græs udenfor, mens jeg sidder her ved computeren.

Jeg er ganske enkelt TRÆT, og endnu en vagt følger i aften og i morgen tidlig står jeg på afdelingen igen for at tage imod nye kolleger, som skal introduceres. Det er første gang, jeg har ansvaret for introduktion af nyt personale, så jeg skal være frisk.

Jeg ved, at jeg ved det, de vil vide, for selv når jeg er træt som i går, så kommenterede min kollega, som arbejdede sammen med mig, at hun havde lært så meget ved blot at iagttage, hvordan jeg lavede forflytninger. Men jeg tror alle genkender den følelse, at jeg gerne vil være frisk, opmærksom og have styr på tingene, så mine nye kolleger får en god start på deres nye job.

God søndag til jer alle.

10 kommentarer:

  1. Jeg kendte ikke et eneste af de ord :)
    Kan godt forstå at du er træt. Men dejligt at din kollega syntes at hun havde lært meget ved at iagttage dig, håber at du når at blive lidt frisk i løbet af dagen.
    God søndag

    SvarSlet
  2. Jeg er ikke i tvivl om at dine nye kolleger får en fantastisk velkomst i morgen. Med din indstilling, kan man ikke andet end føle sig velkommen :)

    SvarSlet
  3. Din indstilling er intet mindre end fantastisk. Det må være en stor glæde at kunne arbejde sammen med et menneske som dig.

    Jeg vil ønsker dig en rigtig dejlig dag. Håber du tager dig tid til at hvile, inden du skal på den igen.

    Kærlige tanker fra engen ;-)

    SvarSlet
  4. Kære Lene
    Jeg tror du klarer alt til topkarakter, for du har fantastisk indstilling til alt, det være sig dit arbejde, din hverdag derhjemme, din fritid, det lyser langt ud af din blog.
    Knus
    VIbeke

    SvarSlet
  5. Tak Pernille på 1., du har jo et arbejde hvor du ikke ved hvornår du kan gå hjem, det ved jeg dog, så kan jeg nemmere klare trætheden. Og jeg har slappet af i dag :-)

    Tak Pernille, modtagelsen og den første tid er så afgørende for om man føler sig velkommen, så det håber jeg vi formår at klare :-)

    Tak Jeannette, jeg har nusset rundt og ryddet op på datterens gamle værelse, for hun kommer hjem i en uge :-)

    Tusind tak Vibeke, jeg er glad for mit job, min afdeling og mine kolleger, og det gør at tingene glider godt :-)

    SvarSlet
  6. God søndag også til dig - og husk nu: Pas på dig;o) der er ikke andre til det!!! Knuz fra vest til vildmosen...

    SvarSlet
  7. Pu-ha, jeg kan godt forstå, at du er træt. Det er hårdt, at arbejde med mennesker der er syge eller har været ude for en ulykke. Der er aldrig en vagt der er ligner den foregående og man skal hele tiden være på forkant.
    Dejlig anerkendelse du har fået af din kollega og jeg er sikker på hun har ret og den nye imorgen vil blive taget imod på bedste vis!
    God søndag til dig.

    SvarSlet
  8. Du har vist altid styr på tingene, tror jeg ;-) det hele sidder på rygmarven hos dig, men jo, jeg kender godt følelsen... man vil gerne være helt, helt sikker.

    SvarSlet
  9. Jeg kan godt forstå, du er træt, Lene, det er et krævende job, du har, og så endda med skiftende vagter - og ansvarsfuldt er det også. Jeg håber, du får en nem dag uden krav og pligter ...

    SvarSlet
  10. Tak Fru koch, jeg passer på, og nu har jeg en fridag :-)

    Tak Oline, dagen gik godt :-)

    Ellen, mon det er kvindebetinget? Næh nok ikke, for min mand forbereder sig også meget grundigt :-)

    Madame, dagen i går gik godt, det gjorde dagen i dag også :-)

    SvarSlet