tirsdag, maj 26, 2009

OVERSKRIFTER

Hvordan medierne vælger at servere en nyhed er meget forskelligt.

For mig er der stor forskel på at skrive:

31 årig mand død i Næstved Zoo

eller

Mand ædt af tigre i Næstved Zoo


Den første konstaterer faktum, og først i selve teksten fremgår det, at manden har begået selvmord i et tigerbur og derefter er blevet ædt af tigerne. Den anden er beregnet på at vi tænker, gisp ædt af tigre, lad mig lige læse det.

For mig er der også forskel på:

97 døde af H1N1 på verdensplan

og

Svineinfluenza koster næsten 100 døde

Den første er i et nøgtern sprog, den anden bruger for det første den betegnelse, som man har anmodet om, at man ikke bruger, og for det andet ligger der i ordet næsten, synes jeg, en ”gisp så mange det er dog forfærdeligt” effekt. Jeg vil tro, at hvis man tæller sammen, hvor mange ældre mennesker og andre med svagt immunforsvar, som døde af influenza i vinter, på verdensplan, så kom man også op på et sådant tal eller højere.

Med internetsider, hvor medierne står linet op ved siden af hinanden, kan man rigtig se dels hvordan de serverer nyhederne i overskrifter, dels hvad de vælger at servere.


Og det her indlæg var lige en pause i bogføringen, som går ganske udmærket, men min ryg beder om pauser, så det får den med te og lidt læsning.

11 kommentarer:

  1. Med hensyn til det første eksempel ville det havde været mere koret a skrive ... 31 årig mand begik selvmord i Næstved Zoo, men det havde næppe solgt aviser eller fået folk til at klikke på linket.

    Med hensyn til det andet, ja det er synd at 97 personer på verdensplan er døde af H1N1, men hvor mange dør hver dag for eksempel i eller som følge af et trafikuheld ?

    SvarSlet
  2. Det er en tankevækkende observation, du har gjort. Jeg bliver hele vejen på arbejde bombarderet med spisesedler fra tabloidaviserne og det er ved den søde grød mere reglen end undtagelsen, at overskrifterne lugter langt væk af sensations "journalistik".

    SvarSlet
  3. Tina,du har ret, hver enkelt menneske der dør er en sorg for familien, men det er som om medierne gik helt i selvsving med denne influenza

    Lotte, ind imellem får jeg helt lyst til at læse de aviser for overskiften holder sjældent det den lover på, når man nærlæser :-)

    SvarSlet
  4. Godt du lige minder os om hvorledes man kan voldtage det danske sprog.... På samme måde som når ugebladene skriver om "ugens glade krøbling". God fornøjelse med bogføringen :-)

    SvarSlet
  5. Det var overskrifter, der ville noget. Men-men, mon ikke de fleste af os, tager sådanne med et gran salt?. Jeg stod foran alle dagens aviser i formiddags, blev overhovedet ikke fristet til at købe en eneste avis for at læse om "Mand ædt af tiger i Næstved". Bor 30 km derfra. Min nysgerrighed blev stillet på Tv 2 east´s hjemmeside. Herregud, manden valgte selv.

    SvarSlet
  6. Hej Lene
    Du har helt ret. Vi talte netop om det forleden, da min datter nævnte svineinfluenzaen. Jeg havde i radioen hørt en fra sundhedsmyndighederne nævne, at hvert år døde ca 100 syge, gamle og svagelige af ganske almindelig influenza, men at tallet var faldende pga vaccination. Det var bare her i landet, så jeg ved at min datters kæreste har haft fyldt sit skab op med konserves hvis der kom svineinfluenza, så det må de så tygge sig igennem nu.
    Jeg har i mange år været presseansvarlig for såvel amatørscenen Skansen som Sæby-scenen og det er utroligt så meget vrøvl de kan få ud af det man ovenikøbet skriver en i pressemeddelelse som de ikke engang selv skal skrive og med fotos vi har taget for dem. Alligevel skriver de en masse de ikke ved en pind om og føjer noget til der er direkte løgn. Sandheden ligger et sted i midten plejer jeg at sige.

    SvarSlet
  7. Du har så rett! Det er om å gjere å selge for einkvar pris. Eg har mykje større tiltru til dei som er nokterne.

    Etter at avisa eg abbonerer på hadde ein artikkel om noko eg hadde god kjennskap til som det var mykje feil i lurer eg ofte på om det eg les er sant...

    SvarSlet
  8. Jeg har tit tænkt på samme og det er meget tankevækkende, synes jeg, at aviser/nyheder skal sælges på denne uetiske måde.

    Ha´ en dejlig aften ;-)

    SvarSlet
  9. Mit yndlingsemne: Jornalister, journalistik og alle de irriterende og dårlige tv- og læseoplevelser, de og dette medfører :-)
    Jeg er sikker på, at der er ansat nogle specielt opfindsomme mennesker til at finde på dagens overskrifter - i øvrigt et globalt fænomen, og pyt så egentlig med det - værre er da artiklerne inde i aviserne, som meget ofte er utroværdige.
    Jeg har lige som Marie set fejl og/eller misforståelse i emner, jeg ved noget om, så det kræver ikke den store kædestrammereksamen at regne ud, at så er alt det andet nok også behæftet med fejl.
    Og så er vi slet ikke noget til selve sprogbrugen eller staveevnerne endnu - det kan der også causseres en del om :-D

    SvarSlet
  10. Jeg trykkede vist for længe på 's', da jeg ville skrive 'causeres' :-)
    Det var lige en vaskeægte Murphy ;-D

    SvarSlet
  11. Tak Marianne, sproget kan bruges og misbruges på mange måder

    Manna, sådan er det jo

    Karin, jeg smilte lidt da jeg læste om maddepotet :-) og jeg har også prøvet det med at vide hvad der ligger bag en historie og tænker som du

    Marie, man bliver netop mere på vagt overfor mediernes dækning af verdenen.

    Tak Jeannette, sørgeligt at det virker, denne salgsmetode.

    Ellen,jeg håber at du vil causere (med eller uden s ;-) om emnet, du har altid mange gode og spændende vinkler på dine emner.

    SvarSlet