søndag, november 14, 2010

RYGFÆLDER

En god nats søvn gør noget ved humøret.

At åbne vinduet og høre svanerne og gæssene skræppe op ude på marken gør noget ved humøret.

At mærke den friske luft gør noget ved humøret.

Jeg er alene hjemme igen i dag, så jeg sidder i stuen med en kop hvid te og en hjemmebagt bolle hentet fra fryseren( bollen har lige været omkring ovnen en tur)

Fjernsynet går i baggrunden, strikketøjet ligger på bordet, og ryggen fortæller mig, at jeg skal ud og gå en tur, så alle muskler kan blive arbejdet igennem.

De fleste af vores patienter har brug for hjælp, når de skal have mad, når de skal i bad, når de skal på toilettet, når de skal have vendt sig i sengen, når de skal til at sove, når de skal----- udfyld selv resten af det du og jeg bare gør i vores hverdag.

En patient, der er lammet i den ene side kan være meget tung at få flyttet længere op i sengen, eller når vedkommende skal om på siden, eller når patienten skal have skiftet tøj, fordi vedkommende er ramt i sin erkendelse af vandladningstrang eller evnen til at holde på vandet.

En patient, som samtidig har neglect og/eller er pusher, er tre gange så tung.

Neglekt vil sige, at man negligerer og overser syns-og føleindtryk fra den ene side. Det betyder bl. a., at man ofte vil arbejde vældig meget med den anden side, så vi skal dæmpe den aktivitet og forsøge at inddrage den ramte side. At man er lam, betyder ikke altid total lammelse, men kan også betyde nedsat kraft, og det vil sige, at patienten måske godt kan bruge arm/ben, men gør det ikke, fordi vedkommende har nedsat opmærksomhed/neglekt af den side.

Pushersyndromet er der uenighed om, hvad det dækker, og hvorfor det findes, men den definition, jeg bruger, er, at patienten skubber sig væk fra den raske side. De formår i løbet af få sekunder at komme til at sidde skævt i stolen, at ligge skævt i sengen, og i forbindelse med at vi eks.vil hjælpe dem med at komme højere op i sengen eller om på siden, så gør deres krop modstand hele tiden, de griber fast i ting, de spænder op i kroppen.

Det er umanerligt hårdt for ryggen. Jeg har prøvet at have  en lille tynd dame, som højst vejede 45 kg, i bad på en badestol. Det gik fint at få patienten løftet over i badestolen med lift, her hjalp portørerne mig. Inden vi var kommet ud på badeværelset, havde patienten fået skubbet sig frem og til siden, så hun hang nærmest ned over det ene armlæn. Min ryg var helt splittet ad, da vi var færdig. Hver eneste gang, jeg ville have patienten til eks. at læne sig frem eller hjælpe patienten til at sidde bedre, arbejdede hun imod og havde enorme kræfter.

Hvordan kan vi hjælpe patienten? Det er en blanding af rum/retningsforstyrrelser, forstyrrelse af den indre lodstok (du og jeg ved, om vi sidder/står lige, det gør mange af disse patienter ikke), manglende stimuli fra omverdenen. Vi prøver at give stimuli med dyner og packs, ved at placere kørestolen/sengen med patientens raske side mod en væg, ved at lade vores hænder give stimuli i stedet for at tale, ved at gøre det langsomt og prøve at sætte os i patientens sted.

Det er hundehamrende svært, og man kan blive så frustreret, når det ikke lykkes, og man kan blive helt høj, når det lykkes.

Min ryg kan godt mærke, at jeg nu to aftener i træk har været hos patienter med de her symptomer. Så jeg tænker i rygvenlige stillinger og øvelser, så ryggen er klar til endnu en vagt.

Ha en god dag

6 kommentarer:

  1. Det lyder som nogle voldsomme belastninger du udsætter din ryg for Lene.. Pas nu på dig selv og ryggen, du har kun den ene.. :-)
    Jeg læste din overskrift som RygEfælder.. og kunne slet ikke få det til at passe med teksten.. ;-)

    SvarSlet
  2. Inge, jeg læste det også selv som rygefælder, da jeg havde udgivet indlægget :-) måtte lige nærlæse overskriften en gang til.
    Vi har lige for tiden fokus på vore arbejdsstillinger, og jeg skal have mine kolleger til at hjælpe mig i dag, for jeg lægger ikke mærke til, når jeg bruger ryggen forkert.

    SvarSlet
  3. God søndag kære Lene.
    Og tak for din hilsen, den gør godt.

    SvarSlet
  4. Selv tak Mette, jeg håber inderligt der snart kommer overskud på din livsenergikonto :-)

    SvarSlet
  5. Også jeg tog fejl af overskriften :-)
    Godt I er mange, der er opmærksomme på jeres egne og hinandens rygge. Så bliv bare ved med det gode stykke arbejde, I udfører.

    SvarSlet
  6. Conny :-) Vi hjalp hinanden i går med at huske mig på, at jeg ikke måtte gøre ting alene :-)

    SvarSlet