fredag, december 01, 2017

Julekalenderen 2017 1. december

Det’ jul, det’ cool lyder højst sandsynlig allerede i radioen. Jeg har længe taget forskud på julefilmene på Tv3puls. Heldigvis er vi nået til genudsendelserne fra sidste år og i år, så jeg behøver ikke at sidde klinet op af skærmen. Jeg ejer ikke en optagerfunktion, så jeg må være der, når lejligheden byder sig.

Den ene computer har fundet accuradio med julesange. Det lytter jeg til, mens dette indlæg skrives. Men det er ikke jul endnu, julen er d. 24. december og 12 dage derefter. Denne tid er derimod den søde ventetid, adventstiden, og jeg elsker den.

Jeg savner at blogge regelmæssigt, jeg savner den kontakt, der engang opstod, men må også erkende, at der er meget, som er meget nemmere. Instagram, snapchat, facebook, podcast, online-mediatjenester, alt sammen noget hvor vi selv, i lighed med blogverdenen, bestemmer, hvornår vi er på. Jeg er faldet i en seriegryde, og har i den grad dyrket binge-watching. Det skal være slut nu, for når jeg nærmest ikke kan løsrive mig fra den lille skærm, fordi jeg lige skal se, hvordan O’Malley, Stevens, Yang, Grey og Karev klarer den, så er det for meget (ja jeg har først opdaget den serie nu, og ja, der er 14 sæsoner!), og jeg kravler op af gryden nu!

Jeg vil tilbage til den tid, hvor min blog blev min måde at reflektere over min hverdag og de observationer/tanker/oplevelser, som hverdagen bød på. Så målet er et indlæg om dagen, formen bliver et her og nu afsnit om, hvad optager mig, et afsnit fra min fars fortælling om sin barndom, og til slut vil jeg forsøge at huske tilbage til min barndom. Du er velkommen til at følge med, her er ingen gaver, spændende rejser eller gør-det-selv tips, her er bare mig. Og om jeg når mit mål, ved vi først d. 24. december.

P1050807

Min far fortæller:

Mor og far havde købt en lille ejendom under 2. verdenskrig. Ca. 20 tdr. land, et husmandssted, skulle give føden til en stor børneflok på 15, hvoraf jeg var den yngste. Far var jo uddannet som snedker og tømrer og kunne derfor tjene penge ved at lave snedker – og tømrerarbejde på gårdene som hjælp til at mætte de mange munde. Mor passede med hjælp fra os børn dyrene, og når vi drenge var blevet gamle nok (7-8 år), kunne vi lave meget af markarbejdet: pløje, harve, tynde roer osv. Det var en selvfølge at vi deltog i det daglige arbejde.

Jeg blev født i 1931 i en tid, hvor stor arbejdsløshed og økonomisk krise i landbruget var de hårde kendsgerninger. Landbruget fik lave priser for sine produkter, og det kunne mærkes i de små landbohjem. Uheld i besætningen, f. eks hvis en ko blev syg og døde, kunne betyde, at der ikke var penge til terminen og måske slet ikke til at købe en ny ko for. Jeg har oplevet at min mor og far græd, fordi de havde mistet en ko. Men børn er jo fantastiske til at indrette sig efter de forhold, der er. Mors og fars sammenhold og deres omsorg for os børn gav trods fattigdom stor tryghed og meget varme i vort lille barndomshjem.

Min fortælling:

Mine forældre blev færdige som lærere sommeren 1956. Livet stod foran dem med alle muligheder, de glædede sig til ikke at have eksamener og læsning/undervisning hængende over hovedet. Min mor glædede sig til, at de skulle være langt mere kulturelle, og at de nu skulle opleve noget. De havde været to steder for at søge jobs, på Fyn og i Midtjylland. De endte med at vælge en lille by mellem Randers og Viborg, og det blev den by, som blev rammen for deres liv sammen og rammen for min barndom/ungdom.

De boede i et lærerhus, som kommunen ejede. Der var mindst fem huse på Skolevej, hvor lærere boede. Den vej blev min barndomsgade. For det unge lærerpar (22 og 25 år) kom ikke til at leve det søde uforpligtende liv som nybagt lærerpar, jeg meldte nemlig min ankomst, absolut ikke planlagt, men alligevel så velkommen når nu det skulle være. Jeg har altid følt mig elsket og tryg, og det er absolut ikke alle børn, der får lov til at opleve sådan en opvækst. Det er jeg taknemlig for.

1.december 2017 er i gang, landmanden er på jagt, jeg har fridag og har besøg af klaverstemmeren. for selv om jeg ikke får spillet på klaver, så står det smukke klaver, som jeg købte, da vi var unge og nybagt landmandspar, her stadig. Og måske får jeg en dag sat mig ned og får genopfrisket og indlært nye spillekundskaber, måske. Det er godt at have drømme. Må din første december være god ved dig og give plads til drømme.

P1050805

19 kommentarer:

  1. Jeg vil glæde mig til, at du slipper serie-afhængigheden og vender tilbage til blogland med mindre mellemrum end lige for tiden :-)
    Vi har kun basis-tv-pakken med så få kanaler som det overhovedet kan lade sig gøre, og vi har ikke Netflix. Det begrænser mulighederne meget for at se film og serier, hvilket passer os fint :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, tak, det er så nemt at falde ned i sofaen og så bare kigge :-)

      Slet
  2. Åh hvor jeg nyder dit "skriv"....det vil jeg glæde mig til i december...(og videre ind i det nye år)Go dag her fra Mårslet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Joan, og jeg vil glæde mig til at skrive noget mere :-)

      Slet
  3. Også rigtig god 1. Dec til dig, glæder mig til dine fortællinger.
    Jeg er faldet i gryden med Call the Midwife, så jeg ved, hvordan det er, men det er nu også meget hyggeligt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Marianne. Ja det er noget farligt noget, det seriehalløj, men som du skriver også meget hyggeligt :-)

      Slet
  4. Jeg vil glæde mig til at følge begge fortællingerne!

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Randi, jeg ser det som en anledning til at se hvor meget jeg egentlig husker :-)

      Slet
  5. Nåh, du er bare faldet i serie-gryden - det er da et godt sted at falde i ;-) Glæder mig til at læse mere om både dig og dine forældre. Hvor kom de fra, før de flyttede til Midtjylland?

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten,man falder blødt :-) Mine forældre kom også fra Midtjylland, lidt mere nord og lidt mere vest :-)

      Slet
  6. 2 dejlige beretninger, både din fars og din. Begge fra en svunden tid. De varmer begge.
    Optakten, adventstiden, er forberedelsestiden frem til juledagene. Her er det de 3 dage, hvor meget er lukket ned, resten er forberedelsestiden til nytåret. Det er præcis som det jeg fik med fra mit hjem, at du har 12 dage, er nok det du fik med fra dit barndomshjem.
    Glædelig 1. december, ser frem til om dit mål med bloggen bliver som du drømmer om.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak, Karin, adventstiden er skøn, jeg bliver bare så trist over at julefilm og julemusik ophører efter 2. juledag, jeg vil høre det meget længere :-)

      Slet
  7. Jeg var nær blevet bekymret, fordi du ikke skrev :) jeg læser jo med og nyder, at du ikke er "in" og "på" "kører med klatten", men "bare" er Lene med alt hvad det indebærer. :) Kan vi ikke aftale, at næste gang vi kommer på besøg, så spiller du for os?
    God 1. december :)
    PS: Jeg elsker at binge, men gør det egentlig ret sjældent ... jeg vælger altid at læse, når der er tid til den slags - og det er der lidt for ofte for mig.

    SvarSlet
    Svar
    1. Helle, tak og jo jeg skal da spille for jer og så skal I synge :-)
      Jeg læser også i dag, og jeg nyder det.

      Slet
  8. "Bare dig" er da også ret stort. Held og lykke med projektet.

    SvarSlet
  9. Hvis jeg havde en blog, så ville den vist også været 'gået kold' lige nu, men det er mest pga. arbejde (mit kan jo lavet hvor som helst og når som helst). Jeg glæder mig til at høre mere fra 'bare dig' :) og til at du spiller på klaveret, når vi kommer igen, jeg skal nok synge :)
    Mette L

    SvarSlet
    Svar
    1. Jah, Mette, det er en aftale, du synger og jeg spiller :-) Og tak.

      Slet
  10. Det var helt rart at høre fra dig igen her på bloggen. En spændende og krævende form, du har valgt; det glæder jeg mig til. Hvornår var det, din far skrev sin fortælling om barndommen?
    Åh, hvor dejligt at blive mindet om Greys hvide verden. Den har jeg fulgt sammen med yngstedatteren, da den kørte i flow-TV første gang. Jeg kan godt forstå, du er blevet fanget af den.

    SvarSlet