torsdag, februar 22, 2018

Vidste du det før?

Min fodterapeut så på mig og afventede mit svar: Jeg måtte tænke mig om, for vidste jeg det egentlig? Jeg ville gerne svare ja, men var det korrekt? Svaret blev, nej, det vidste jeg nok egentlig ikke.

Vi talte om rugbrød og om fuldkorn. Hver måned deltager jeg i undervisning af tidligere patienter og pårørende i kost og kolesterol og livet efter en apopleksi. Det sidste står jeg for. Og her snakker vi om fuldkorn og hvad fuldkorn er., fordi fuldkorn er med til at sænke det lede kolesterol i kroppen (LDL-kolesterol). I denne måned har jeg meldt mig til 10-kampen ved Kræftens Bekæmpelse, 10 uger med 10 udfordringer med fokus på et sundere liv. I den forbindelse ramte en forskers udtalelse mig, for den gik fint i tråd med samtalen hos fodterapeuten. Fuldkorn får man mere og mere viden om, hvor gavnligt det egentlig er. Det er blandt andet med til at forebygge kræft, diabetes og mange andre sygdomme. Derudover giver det en god mæthedsfølelse, som varer længe.

Og hvad var det så, at jeg egentlig ikke helt havde gjort mig klar, før jeg kom med i undervisningsforløbet? Det er ikke alt rugbrød, der er fuldkorn. Mange rugbrødstyper indeholder mange kerner og nødder og mel, der ikke lever op til kravet om fuldkornsmel. Kerner og nødder er ikke fuldkorn, så et brød fyldt med græskarkerner, sesamfrø og solsikkekerner er ikke et fuldkornsbrød. Qinoa er heller ikke fuldkorn.  Men har man derimod brugt alle bestanddelene af hvede, havre, rug, byg, spelt osv, så er det et fuldkornsbrød. HVIS det vel at mærke er over halvdelen af melet. Man kan sagtens finde lyst brød/boller, som er bagt af fuldkornsmel. Og en pandekageopskrift kan opgraderes til fuldkornsopskrift, hvis man erstatter halvdelen af hvedemelet med eksempelvis havregryn. Eller man kan købe hvid hvede, som er hvedemel, hvor alle kornets bestanddele er med. Så der er mange måder, hvorpå man kan få fuldkorn ind i sin kost. Og hvis du køber produkter med fuldkornslogoet, så ved du, at dette produkt lever op til kravet om højt indhold af fuldkorn. ( og nej dette er ikke noget, jeg er blevet bedt om at fortælle eller får penge/naturalier for)

I dag surfede jeg lidt rundt på hjemmesiden om fuldkorn og kiggede på deres opskrifter. Her gik det op for mig, hvorfor de ikke har kartofler med. Kartofler er sunde, de indeholder mange kostfibre og gode vitaminer og mineraler. Og kostfibre skal vi også have. Kartofler mætter mere end tilsvarende portion af ris eller pasta, men kartofler er ikke fuldkorn. Ris og pasta findes derimod i fuldkornsvarianter. Pasta får min mave til at svulme, så det spiser vi sjældent. Jeg mener nu også, at jeg sagtens kan få min portion fuldkorn på anden vis; 1 skål havregryn og en skive rugbrød, så er de 75 gram ved at være der. Så kan jeg nyde mine kartofler i ro og mag om aftenen, selv om det absolut ikke er hver aften, at vi får kartofler. Husets aftensmad lider under, at husmoderen ganske enkelt har mistet lysten til at lave mad, så der hoppes over det lave gærde meget af tiden. Jeg laver nok aftensmad to gange om ugen og resten af ugens dage er det rester eller butikkernes tilbud på aftensmad, der kommer på bordet.

Vi får se, om husmoderen i dag vælger den nemme løsning med rester og så supplerer med en salat fra grøntafdelingen i supermarkedet. Jeg er ubetinget en, der drives af dagsformen, hvad angår madlavning. Jeg ved aldrig, før vi når eftermiddagen, hvad jeg har lyst til at lave og om jeg har lyst til at lave noget. Men landmanden har da altid fået aftensmad hver dag i de 35 år, vi snart har levet sammen. Og heldigvis har jeg efterhånden også en god portion viden om fælderne i forhold til sund kost, når maden købes som færdiglavet eller halvfabrikeret.

Fridagen i dag skal blandt andet bruges på røntgenbilleder af mine hænder. Jeg tror desværre, jeg har slidgigt, jeg får i hvertfald ondt i mine fingre og har ikke samme kraft som tidligere. Så jeg er en af dem, der døjer med alt det indpakning, der skal bruges kræfter på at få op. Det indpakning findes også på arbejde. Der skal rives forseglinger af, der skal rives plastposer op, der skal lukkes affaldsposer fra isolationsstuer med strips, som mine fingre ikke kan får ordentlig greb om osv.

En udsendelse om slidgigt styrkede min viden om, at træning og bevægelse er med til at forebygge smerter. Her nytter det ikke at hoppe over, hvor gærdet er lavest, jeg ved jo hvor gavnlig motion er. Som jeg plejer at sige til patienterne, jeg har endnu til gode at læse et studie, hvor der er fundet bivirkninger ved almindelig motion. Så på med traveskoene, Lene, og gå dig en tur!

Håber din torsdag er god ved dig.






24 kommentarer:

  1. Hanne, hvis du kigger på posen, så ser det ud til på det billede der er i dit link, at fuldkornslogoet er på. Det er det orange mærke med en mand og et kornaks. Det garanterer at det lever op til kravene om masser af fuldkorn :-) Og så behøver man jo ikke spise rugbrød. Man kan også finde boller, som har fuldkornslogoet på.

    SvarSlet
  2. Øv hvor træls, at du døjer med ondt i hænderne :-( Hvis du har ret, at det er slidgigt, kan du så gøre noget for at mindske generne? God gåtur, som, selv om den næppe hjælper på dine ømme hænder, nok skal gøre dig godt :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Fruen i midten, , jeg har fundet nogle øvelser på gigtforeningens hjemmeside, som jeg skal have indarbejdet i min hverdag. Tak, jeg er endnu ikke kommet af sted, men det når jeg. Og at holde vægten er gavnlig for alle former for slidgigt, så der kan en gåtur jo være en metode :-)

      Slet
  3. Det vidste jeg godt - men jeg spiser næsten aldrig brød, så jeg køber bare det Lasse gider spise.
    Jeg spiser havregrød til morgen og groft knækbrød senere på dagen. Siden jul har jeg været standhaftig, så kage, slik og brød gemmer jeg til særlige lejligheder :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Helle, groft knækbrød og havregrød er perfekte kilder til fuldkorn :-) Jeg forsøger også at være standhaftig med kager og slik, det går bare ikke så godt, når der er så travlt på arbejde :-)

      Slet
  4. Jeg vidste det godt! Jeg har de senere år fået sværere og sværere ved at navigere i rugbrødsjunglen - meget rugbrød er efterhånden at sammenligne med sandkage og ikke den sunde variant, vi tror, vi køber!
    Vidste du til gengæld, at stivelsen i kartofler omdannes til det, som kaldes resistent stivelse, når kartoflen afkøles, altså ufordøjelige plantedele, som er af yderste vigtighed for tarmens mikrobiom, altså bakteriesammensætning? Hos os bruger vi kolde kartofler som pålæg og vi nyder også ofte en kold kartoffelsalat med saltsyltede agurker (altså rigtig fermenterede agurker) og en god yoghurt med mælkesyrebakterier - det er guf for tarmbakterierne :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Henriette, enig, så jeg bruger fuldkornslogoet og nøglehulsmærket som min guideline.
      Tak for den oplysning, her elsker vi kartoffelmadder og kartoffelsalat, men mest om sommeren. A38 er min morgenmad, det gør godt for maven :-)

      Slet
  5. Tak for informationerne om fuldkorn. Jeg havde da vist ikke styr på det. Tak også til Henriette for bemærkningerne om kolde kartofler herover. Jeg har altid godt kunnet lide en kartoffelmad om sommeren, men det bør jo være helårsspise.

    SvarSlet
    Svar
    1. Jørgen, selv tak. Og ja Henriettes kommentar skal vist gøre kartoffelmadderne til helårsspise :-)

      Slet
  6. Hanne, fuldkornsmærket og nøglehulsmærket er gode at bruge som pejlemærker :-)

    SvarSlet
  7. Tak Lene for link til 10 kampen. Jeg har også tilmeldt mig.
    Det er jo altid godt at lære nyt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Selv tak, Kisser, samme tanke havde jeg :-)

      Slet
  8. Æv med hænderne
    det med fuldkorn vidste jeg godt, glemmer bare ofte at se efter. Bager selv gerne netop med havregryn, men har ikke lige set om min mel er fuldkorn. ..

    SvarSlet
    Svar
    1. Anette, jeg kan jo heldigvis stadig bruge hænderne. Dejligt at du bager.

      Slet
  9. Jeg har lige lært lidt om fuldkorn :-)
    Hvor er det synd, at du har fået slidgigt, men med et job som dit, er det måske ikke så underligt. Jeg håber du kan holde symptomerne nogenlunde i ave.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ellen, dejligt :-)
      Nu ved jeg jo ikke om det er det, men jeg kan ikke komme i tanke om hvad det ellers kan være. Leddegigt er blevet tjekket. Jeg er ikke særlig god til at få lavet øvelser, men det her vil jeg have sat i system, hvis jeg får diagnosen.

      Slet
  10. Jeg synes det er rigtig godt med mærkningen (både fuldkorn og nøglehul) på f.eks. boller. Det gør det meget nemmere at vælge sundt.

    SvarSlet
    Svar
    1. Eva, det gør det nemlig nemt :-)

      Slet
  11. Nu spiser vi ikke ret ofte rugbrød, og jeg ved faktisk heller ikke, om vi får nok fuldkorn. Man kan se på os, at vi får mere end nok af et eller andet 😉 så det er nok en god ide at tjekke lidt op på fuldkornet.
    Jeg håber, du kan holde slidgigten i ave med øvelserne, du har fundet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Conny, jeg får også for meget af et eller andet, og jeg hader at jeg ike kan tabe mig så nemt som før :-)
      Tak, det håber jeg også

      Slet
  12. Jeg har også tilmeldt mig 10-kampen, glæder mig til at være med.
    Meget af mit hjemmebag, boller, rugbrød, franskbrød, kager, pandekager etc. har fået udskiftet/reduceret hvedemelet, så der max er 20% af alm. hvedemel, og 80% fuldkornsprodukter. Spiser jeg pasta er det fuldkorns produkterne. Det samme tager jeg højde for når jeg køber brød, knækbrød etc. Jeg får langt mere end de 75 gram pr. dag. Men fra i morgen og til torsdag op af dagen må jeg intet få, det bliver hårdt. Til og med tirsdag kan jeg spise kartofler, æg advokado, bananer etc. i håb om jeg bliver mæt.
    Jeg kan nikke genkendende til det du omtaler, har dog aldrig fået røntgenbilleder af mine hænder/fingre. Blisterindpakning er heller ikke sjov. Når jeg går ture, eller er opmærksom på det når jeg sidder stille, laver jeg fingreøvelser, men det er selvlærte, måske skulle jeg lige tjekke om der gode øvelser tilgængelig på gigtforeningens hjemmeside.
    God lørdag/weekend

    SvarSlet
    Svar
    1. Abildjyde, godt gået at du får bagt og ovenikøbet får gjort det fuldkornskorrekt.
      Pøj pøj med undersøgelsen
      Øv, så du døjer også.
      Tak :-)

      Slet
  13. Jeg bager selv vores brød og kan slet ikke undvære min daglige ration af hjemmebagt fuldkornsrugbrød - vi er også glade for havregryn herhjemme og i det hele taget vælger vi fuldkorn til - også når vi køber pasta.

    SvarSlet
    Svar
    1. Randi, uhm hjemmebagt rugbrød, det lyder lækkert :-)

      Slet